In de hele provincie Utrecht meten inwoners, onderzoekers, gemeenten en scholen al jaren samen aan hun leefomgeving. Van luchtkwaliteit tot biodiversiteit, van verkeer tot verkoeling in de wijk: citizen science leeft. Samen Meten Utrecht, hét platform dat deze initiatieven verbindt en versterkt, gaat een nieuwe fase in. Met meer zichtbaarheid, meer samenwerking en een stevigere basis om kennis en data uit de samenleving écht te laten landen in beleid en praktijk.
4 vragen aan dit nieuwe en niet zo nieuwe initiatief:
Samen Meten Utrecht… dat bestond toch al?
In de hele provincie Utrecht wordt al jaren actief gemeten op verschillende aspecten van onze leefomgeving, zoals luchtkwaliteit, verkeer en groen. Van Snuffelfiets, Groene Buurt Koele Buurt, Pientere Tuinen, Telraam, MeetjeStad en meetinitiatieven van Zeist tot Amersfoort. Samen Meten Utrecht biedt sinds enkele jaren een platform waar kennis en ervaring wordt gedeeld én brengt in toenemende mate samenwerking tot stand tussen inwoners, overheden, bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Daar blijkt steeds meer behoefte aan.
Waarom is Samen Meten eigenlijk nodig?
Door samen te meten krijgen we onze leefomgeving en hebben we meer inzicht in wat er lokaal speelt. Zo kunnen we uitdagingen zoals toenemende hitte, wateroverlast, druk van verkeer en ongezonde lucht beter aanpakken. En kunnen overheden effectiever beleid maken dat aansluit bij behoeften uit de samenleving.
Wat is er nieuw aan deze samenwerking?
Om citizen science nóg meer te laten bijdragen aan het daadwerkelijk realiseren van een gezonde leefomgeving, is het nu tijd voor een volgende stap: een regionaal praktijkcentrum. Hiervoor slaat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) de handen ineen met Globe en Good City Sense. Dankzij deze krachtenbundeling kunnen (groepen) inwoners, overheden, bedrijven en onderzoeks- en onderwijsnetwerken beter met elkaar worden verbonden én zorgen we voor betere ondersteuning bij data, community en educatie vraagstukken in de regio Utrecht. Ook gaat Samen Meten Utrecht nieuwe citizen science projecten in de regio uitvoeren en de uitwisseling met landelijke netwerken coördineren. Samen Meten Utrecht wordt ondersteund door de Provincie Utrecht.
“Als Provincie Utrecht vinden we het belangrijk om een integrale, regionale aanpak op het gebied van citizen science te ondersteunen. Om een gezonde leefomgeving te realiseren is het belangrijk dat inwoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheden meer gaan samenwerken. Dat kan door middel van citizen science. Daarom is de Provincie Utrecht graag aanjager van deze samenwerking.” – Stephen van Aken, Provincie Utrecht.
Wat betekent dat voor mij als inwoner, beleidsmaker, onderzoeker, docent?
Woon je in de provincie Utrecht en ben je benieuwd naar of maak je je zorgen over bijv. luchtkwaliteit of biodiversiteit? Ben je al actief voor een meetinitiatief en wil je ervaringen uitwisselen met anderen? Werk je voor een gemeente en zoek je naar manieren om lokale kennis en data te benutten in jouw beleidsopgaven? Ben je werkzaam op een school en zoek je naar innovatieve manier om scholieren bij hun leefomgeving te betrekken? Werk je als onderzoeker en ben je benieuwd naar de potentie van burgerwetenschappers? Samen Meten Utrecht is er voor jou. Neem contact met ons op en we verkennen graag met je wat Samen Meten Utrecht voor jou kan betekenen.
Waarom deze drie partijen?
De afgelopen jaren hebben we gezien dat succesvolle citizen science projecten een aantal zaken combineren: ondersteuning van de community, goede support en aandacht voor de kwaliteit van de data en een link naar educatie. Dat is precies wat de kracht van de partners in Samen Meten Utrecht is en waardoor er synergie ontstaat.
Neem contact met ons op via info@samenmetenutrecht.nl.
