Samen Meten Utrecht

 1. Samen Meten Utrecht

Wat is Samen Meten Utrecht?

Samen Meten Utrecht is een communityportaal voor inwoners die zelf meten aan hun leefomgeving. In de provincie Utrecht worden al veel metingen verricht door inwoners. Met kant- en klare meetinstrumenten maar ook met zelfgebouwde meetkastjes. Sensoren worden steeds handzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder.

Er worden data verzameld waar overheden en onderzoekers iets mee kunnen voor wetenschap of beleid. Maar zelf worden we er ook wijzer van! Hoe staat het met de luchtkwaliteit op de route die ik fiets? Hoe staat het met de temperatuur en hitte in mijn wijk? Welke invloed heeft groen op mijn gezondheid? Hoe druk is het op straat? We krijgen steeds meer inzicht in de kwaliteit van onze leefomgeving, welke factoren van invloed zijn en wat we zelf kunnen doen!


Wat doet Samen Meten Utrecht?

 • Samen Meten Utrecht is een communityportaal voor inwoners die meten aan hun leefomgeving. Via Samen Meten Utrecht wordt een overzicht geboden van diverse meetprojecten in de provincie Utrecht. Ook resultaten en onderzoek worden gedeeld.
 • Er worden regelmatig nieuwe meetprojecten gestart, waar deelnemers voor worden gezocht.
 • Samen zorgen we voor de verzameling van fijnmazige data gericht op gezond stedelijk leven. Daarmee dragen we bij aan aan oplossingen en interventies voor een gezonde leefomgeving.
 • Samen Meten Utrecht organiseert regelmatig webinars en evenementen rondom de meetprojecten en over citizen science in het algemeen.


  Wie zijn wij?

  Samen Meten Utrecht wordt ondersteund door de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Het communitymanagement voor Samen Meten Utrecht wordt verzorgd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het Milieucentrum Utrecht.

  Organisaties

  De volgende organisaties zijn betrokken bij Samen Meten Utrecht: