Het bedrijf Camenai heeft de challenge ‘Slimme sensoren voor een gezonde leefomgeving’ gewonnen. Camenai heeft een concept ontwikkeld om, onder andere samen met inwoners, zaken als zwerfafval, afvaldumping, of beschadigingen in het wegdek beter in beeld te brengen. De komende tijd wordt een pilot voor geautomatiseerde zwerfafvaldetectie samen met Camenai uitgewerkt voor de provincie Utrecht.
Steeds vaker helpen inwoners met dataverzameling, citizen science. Voor bijvoorbeeld overheden of onderzoekers zijn deze data erg nuttig, maar ook inwoners hebben er iets aan én zijn meer betrokken bij hun leefomgeving. In navolging van de twee succesvolle citizen science projecten Snuffelfiets en Telraam, zijn Samen Meten Utrecht en de provincie Utrecht eerder dit jaar met een challenge op zoek gegaan naar mogelijke nieuwe projecten om met inwoners data te verzamelen over de leefomgeving. In totaal leverde de challenge 17 inzendingen op. En na gesprekken met vier inzendingen is Camenai dus gekozen als winnaar van de challenge.
Camenai heeft een concept ontwikkeld om met kunstmatige intelligentie de openbare ruimte beter in kaart te brengen. Onder andere kunnen inwoners met behulp van een app bijvoorbeeld zwerfafval in beeld brengen. Met deze informatie kunnen beleidsmakers of beheerders vanuit een dashboard beter inzicht krijgen voor een gerichtere aanpak.
Ook inwoners zelf waren erg enthousiast over het concept van Camenai. In de jury van de challenge waren ook inwoners vertegenwoordigd die bij diverse andere meetprojecten betrokken zijn. Samen met hen gaan we de komende tijd de pilot met Camenai verder uitwerken, die naar alle waarschijnlijkheid nog dit jaar gaat starten.