Gesprek over fijnstof tijdens Duurzaamheidscafé Veenendaal
17 februari 2022
  1. Nieuws
  2. Gesprek over fijnstof tijdens Duurzaamheidscafé Veenendaal

Op 16 februari organiseerde Samen Meten Utrecht, in samenwerking met de Bibliotheek Veenendaal en Samen Duurzaam Veenendaal, een duurzaamheidscafé over fijnstof. Een boeiende avond met een heleboel informatie over wat er in de lucht zit én hoe dat gemeten wordt.

 

Veenendalers meten zelf de luchtkwaliteit

Aanleiding is dat eind 2021 inwoners van Veenendaal eigen fijnstofmeters hebben gemonteerd (met sensorkit van SensorCommunity), waardoor er nu 15 meetpunten in de Veenendaalse lucht zijn. Door middel van een eigen website Veenstofradar wordt de actuele fijnstofsituatie weergegeven. Tijdens het online Duurzaamheidscafé vertelden Bianca Kleijer en Janita Olthof, beiden inwoners uit Veenendaal, over de samenwerking tussen inwoners, fablab en Samen Duurzaam Veenendaal in dit meetproject en de website waarop de metingen terug te vinden zijn: www.veenstofradar.nl.

 

Luchtkwaliteit uitgelegd

Maar hoe zit het eigenlijk met de luchtkwaliteit en wat betekenen de metingen van de inwoners in Veenendaal? Daar vertelde Henri de Ruiter van het RIVM meer over. Hij gaf een presentatie over de fijnstofsituatie landelijk en in Veenendaal en ging daarnaast in op de mogelijkheden van fijnstofmetingen door inwoners.
Luchtverontreiniging bestaat uit verschillende componenten waaronder fijnstof. De lucht in Nederland wordt steeds schoner, maar aan alles waar je aan wordt blootgesteld is luchtkwaliteit het meest schadelijk voor onze gezondheid. Fijnstof veroorzaakt onder andere hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Elke verbetering van luchtkwaliteit zal dan ook leiden tot verbetering van de gezondheid.
Voor luchtkwaliteit gelden wettelijke Europese normen. Maar er zijn ook gezondheidswaarden, vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie, en die liggen om gezondheidsredenen veel lager dan de Europese norm. De luchtkwaliteit in Veenendaal ligt, net als veel plekken in Nederland, wél onder de EU-grenswaarden maar ver boven de WHO-advieswaarden.

 

Zelf meten aan luchtkwaliteit

Fijnstofsensoren die kunnen worden gebruikt door inwoners worden steeds beter en bekender. Ze zijn alleen wel minder betrouwbaar dan de referentiestations. Daarnaast kunnen sensoren niet gebruikt worden in wettelijk kader. Maar als ook inwoners steeds meer sensoren plaatsen, worden de uitkomsten van deze sensoren uiteindelijk wel betrouwbaarder. Het ‘Samen Meten’ netwerk van het RIVM ondersteunt sensormetingen en burgerinitiatieven om zelf te meten. De data van eigen fijnstofsensoren kan geanalyseerd worden via: www.samenmeten.nl.

 

Presentatie en opname

Wil je de presentatie van Henri de Ruiter terugkijken? De opname kun je hier terugvinden en de presentatie vind je hier.

    Ander nieuws