Gezocht: burgerwetenschappers voor onderzoek naar gezonde leefomgeving
6 maart 2024
  1. Nieuws
  2. Gezocht: burgerwetenschappers voor onderzoek naar gezonde leefomgeving

De leefomgeving heeft invloed op onze gezondheid. Maar hoe belangrijk zijn omgevingsfactoren voor onze gezondheid en hoe hangen ze met elkaar samen? In een nieuw onderzoek gaan zo’n 4000 Europeanen onder leiding van Utrechtse wetenschappers dit in kaart brengen. In Nederland zoekt de Universiteit Utrecht 300 burgerwetenschappers die mee willen doen.

 

De Exposoom Panelstudie, zoals het onderzoek heet, gaat in vijf Europese landen, Griekenland, Nederland, Polen, Spanje en Zwitserland, in kaart brengen wat de belangrijkste elementen en omgevingsfactoren zijn voor onze gezondheid. In hoeverre bepaalt de omgeving ons gedrag en in welke sociale context heb je welke blootstellingen?

Als burgerwetenschappers kun je op twee manieren helpen met het verzamelen van gegevens. Via een app vul je een jaar lang korte vragenlijsten in. En tijdens de meetweten, ga je met behulp van een aantal meetinstrumenten twee weken lang een aantal metingen doen. Samen met burgerwetenschappers brengt het onderzoeksteam de leefomgeving verder in kaart en helpen zij beleidsmakers, architecten en ingenieurs om een gezonde leefomgeving te ontwerpen.

In totaal kunnen zo’n vierduizend mensen meedoen, achthonderd per land. In Nederland is het onderzoeksteam nog op zoek naar 300 deelnemers, die binnenkort van start willen gaan.

Geïnteresseerd om deel te nemen aan het onderzoek? Dat kan! Kijk dan op de website van de Universiteit Utrecht!

Ander nieuws

Nachttellingen

Nachttellingen

Nachttellingen Spannend nieuws! Telraam lanceert heel geleidelijk de langverwachte functie voor het tellen van verkeer in de nacht! De sensoren zullen vanzelf van dag naar nacht omschakelen wanneer de dagmodus niet genoeg licht meer ontvangt. 's Nachts kunnen de...

Lees verder