Help mee militair erfgoed in beeld te brengen met Scars of War
6 juli 2022
  1. Nieuws
  2. Help mee militair erfgoed in beeld te brengen met Scars of War

Scars of War brengt militair erfgoed WOII van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi in kaart. En jij kunt meehelpen!

 

Hoe doe je mee?

Iedereen kan meedoen aan Scars of War. Via een online platform ga je op hoogtekaarten op zoek naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Meedoen kan gewoon vanuit huis van achter de computer, laptop of tablet en gaat via het online platform Zooniverse.

Enthousiast geworden?! Meedoen kan via deze link.

Hieronder lees je nog wat meer informatie.

Meer kennis en bewustzijn

Het archeologisch onderzoek omvat de bodem van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Dit gebied was tijdens de Tweede Wereldoorlog het toneel van vele militaire activiteiten. Hoewel veel sporen nog in het landschap aanwezig zijn, zijn deze nooit goed in kaart gebracht. Het onderzoek wil daar verandering in brengen. Een van de doelen is ook om mensen bewust te maken van het erfgoed en de verhalen van de Tweede Wereldoorlog.

Bomkraters, loopgraven en munitiedepots herkennen

De Utrechtse Heuvelrug en het Gooi beslaan een gebied van meer dan 600 km2. Dit gebied is zo groot, dat het ondoenlijk is voor één of een kleine groep professionele archeologen om alles te analyseren. Bovendien varieert het vermogen van mensen om specifieke kenmerken te identificeren sterk. Sommige mensen herkennen bepaalde typen overblijfselen heel goed, terwijl andere de structuren missen. Het is daarom belangrijk dat verschillende mensen de hoogtekaarten inspecteren. Bij Scars of War wordt gespeurd naar bomkraters, loopgraven en munitiedepots. Deelnemers zien op het platform Zooniverse precies waar zij deze aan herkennen.

Mooie samenwerking

Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland en Universiteit Leiden en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het VFonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

Ander nieuws