Leerlingen onderzoeken leefomgeving met Snuffelfiets en Telraam
30 juli 2024
  1. Nieuws
  2. Leerlingen onderzoeken leefomgeving met Snuffelfiets en Telraam

Leerlingen van het Leidsche Rijn College hebben een onderzoeksproject uitgevoerd met materialen van Snuffelfiets en Telraam, projecten verbonden aan Milieucentrum Utrecht. Samen Meten Utrecht bezocht hen om te ontdekken welke uitdagingen ze tegenkwamen, wat ze hebben geleerd en hoe dit hun bewustzijn rondom fijnstof heeft veranderd.

In een klaslokaal van het Leidsche Rijn College vertelden vijf VWO 4-leerlingen over hun project, gestart via U-Talent, een programma van Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. “Ons thema was Science Fair,” vertellen ze. “We begonnen met fijnstofmetingen in dieselvrije en niet-dieselvrije zones met fijnstofsensoren van Snuffelfiets. Het wachten op de data duurde lang, dus voegden we verkeersmetingen met Telraam toe.” 

Telraamsensoren meten de verkeersdrukte, wat hun project verrijkte door fijnstofgehaltes in Utrecht te vergelijken met verkeersdrukte en andere factoren.

De leerlingen hadden zelf nog geen ervaring met sensoren, maar kregen hulp van een lerares en een medeleerling met ervaring. Ze installeerden de sensoren zelf, maar het ophangen van Telraamsensoren was lastig omdat ze bedrijven moesten benaderen voor wi-fi in de binnenstad en vaak werden afgewezen:

Resultaten en inzichten
Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, leerden de leerlingen veel. Bedrijventerreinen blijken invloed te hebben op de fijnstofgehaltes in omliggende gebieden. Verrassend genoeg waren de fijnstofgehaltes in Leidsche Rijn bijna even hoog als in het stadscentrum, wat aantoont dat er naast verkeer andere fijnstofbronnen zijn.

Meten is Weten
Ondanks de obstakels leerden de scholieren veel. Een van hen is zich nu meer bewust van fijnstof: “In de toekomst zou ik liever wonen op een plek met minder fijnstof, maar nu besef ik dat we als maatschappij aandacht moeten besteden aan dit soort thema’s.” De begeleidende lerares ziet veel waarde in programma’s als U-Talent: “Meten is weten. Het helpt leerlingen hun leefomgeving beter te begrijpen.” 

Dit project bewijst dat je nooit te jong bent om je omgeving te onderzoeken!

Leerlingen onderzoek Snuffelfiets en Telraam

Ander nieuws

Datasprint op 2 oktober 2024

Datasprint op 2 oktober 2024

De jaarlijkse datasprint georganiseerd door Samen Meten Utrecht en de Hogeschool Utrecht (minor Datavisualisatie & Infographics) gaat dit jaar voor de derde keer van start! Op woensdagavond 2 oktober komen studenten, docenten, professionals en experts samen om...

Lees verder