Meer weten

  1. Meer weten

Samen Meten Utrecht biedt een overzicht van burgerwetenschap projecten in het kader van gezond stedelijk leven. En dat niet alleen. Samen met jou vormen we graag een community van actieve zelf metende bewoners. Dat betekent naast zoveel mogelijk data verzamelen, er ook wijzer van worden! We nodigen je uit om actief deel te nemen aan dit platform in ontwikkeling waarbij we steeds meer inzicht krijgen in de omgevingsfactoren die invloed hebben op jouw gezondheid.

Steeds meer mensen wonen in een stedelijke omgeving. Wat betekent dat voor de luchtkwaliteit? Neemt hittestress in de toekomst toe? Welke invloed heeft groen op je gezondheid? Hoe druk is het op straat? Hoe ‘stil’ is mijn favoriete recreatiegebied?

 

Meten is weten

In de provincie Utrecht zijn al veel bewoners aan het meten. Dat kan met kant- en klare meetinstrumenten maar ook door zelf een meetkastje te bouwen. Sensoren worden steeds handzamer, betrouwbaarder en betaalbaarder. Je kunt dus steeds gemakkelijker mee doen met een project. Je krijgt meer inzicht in de kwaliteit van je leefomgeving, welke factoren van invloed zijn en wat je zelf kunt doen.

 

Bekend is het Snuffelfietsexperiment waarvan de eerste fase eind 2020 werd afgerond. Op basis van deze data maakte het RIVM een schatting welke bijdrage verkeersemissies leveren aan de blootstelling van fijnstof. Dergelijk onderzoek wordt mogelijk als veel mensen data bij elkaar fietsen. 

Doe mee!

Als nog meer mensen actief worden als ‘Burgermeter’, ontstaat een steeds fijnmaziger meetnet dat aanvullend data levert naast officiële metingen. In de Samen Meten Utrecht community wisselen we kennis uit en werken we mee aan oplossingen voor een gezonde leefomgeving.

Hoe kun je actief meedoen?

  • Wordt Burgermeter. Op deze website vind je informatie over projecten in de provincie Utrecht waaraan je kunt bijdragen.
  • Abonneer je op de Samen Meten Utrecht Nieuwsbrief. Je blijft op de hoogte van activiteiten, onderzoeksresultaten en nieuwe projecten.
  • Neem deel aan bijeenkomsten in het kader van Samen Meten Utrecht. We horen graag welke onderzoeksvragen je hebt en/of welke kennis jij kunt delen. Bekijk de agenda.
  • Wordt zelf actief. Stel je vragen in het forum, start zelf onderzoek of help als vrijwilliger mee in de community van Samen Meten Utrecht.

Doe mee!