Groene Buurt, Koele Buurt
Status
aanmelden open | lopend
Thema
Groen | Hitte

Burada üst taraftaki çeviri eklentisine tıklayın Türkçe versiyon için
انقر على الإضافة الخاصة بالترجمة هنا في الأعلى للنسخة العربية

In de zomer kan het in de stad Utrecht behoorlijk warm worden. Vooral op plekken met veel steen en weinig bomen en planten. Groen helpt met verkoelen en stenen houden warmte vast. Samen met bewoners gaan we in de zomers van 2024 en 2025 onderzoeken hoe warm het wordt in hun wijk. En we gaan samen werken aan manieren om de wijken koel en gezond te houden.

Wat is “Groene Buurt, Koele Buurt”?

In het project “Groene Buurt, Koele Buurt” gaan we samen met bewoners uit de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen onderzoeken hoe heet het in de zomer wordt in de wijk.  Deelnemers meten met kleine meetkastjes temperatuur en hitte.  Het meetkastje bevestig je makkelijk op je tas om tijdens een wandeling te meten. Tijdens wijkactiviteiten bespreken we de resultaten van het onderzoek. We leren over welke maatregelen hitte kunnen verminderen. Samen met bewoners maken we een plan hoe we de wijk kunnen verkoelen.

Doe jij ook mee?

Er kunnen 160 bewoners van de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen meedoen. Dit betekent het als jij meedoet:

  • Je krijgt een klein meetkastje waarmee je informatie verzamelt over temperatuur en hitte op straat. We vragen je om in de zomer van 2024 met jouw meetkastje minstens 10 metingen te doen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of winkelen.
  • Via een app krijg je overzicht van hete plekken in jouw wijk.
  • We nodigen je uit voor leuke wijkactiviteiten waarbij we de onderzoeksresultaten bekijken en een concreet plan van aanpak maken voor het vergroenen van de wijk.
  • Je krijgt van ons een VVV bon ter waarde van 40 Euro als dank voor jouw deelname als je minimaal 10 metingen hebt uitgevoerd.
  • Je kunt hulp en materialen krijgen om een geveltuin te maken.
  • Je ontmoet anderen en werkt samen met hen aan een groene en koele wijk!

Aanmelden en meer informatie

Woon jij in Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep of Zuilen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Meld je dan via dit aanmeldformulier aan! Woon je dichtbij deze buurten en wil je meedoen? Meld je dan ook aan. Heb je vragen? Stuur dan een email naar info@samenmetenutrecht.nl.

Achtergrondinformatie over het project

“Groene Buurt, Koele Buurt” wordt financieel mogelijk gemaakt door het Europese onderzoeksproject Urban ReLeaf. In Nederland wordt het project uitgevoerd in de stad Utrecht. In de stad Utrecht voeren we het project uit in vier wijken waar relatief weinig groen te vinden is: Kanaleneiland, Rivierenwijk, Ondiep en Zuilen. We proberen in het project in het bijzonder bewoners te betrekken die normaal gesproken minder vaak worden gehoord.

Het Europese project Urban ReLeaf wordt ook uitgevoerd in Athene (Griekenland), Cascais (Portugal), Mannheim (Duitsland), Riga (Letland) en Dundee (Schotland). Meer informatie over Urban ReLeaf is te vinden op www.urbanreleaf.eu. Wil je het Europese project volgen? Meld je dan hier aan om op de hoogte te blijven.

Initiatiefnemers en partners

Natuur en Milieufederatie Utrecht
Burennetwerk Zuilen
Wijkplatform Noordwest
Stichting SECU
De Nieuwe Jutter
Gemeente Utrecht
Provincie Utrecht
Europese Unie

Telraam

Telraam

Met Telraam helpen 300 inwoners in de provincie Utrecht met verkeerstellingen in hun eigen straat.

Lees verder