Meet je stad Utrecht
Status
aanmelden open | lopend
Thema
Hitte | Luchtkwaliteit

In navolging van Meet Je Stad Amersfoort is het project in 2020 in Utrecht van start gegaan. Meet Je Stad Utrecht is een project van Milieucentrum Utrecht (MCU), Makerscommunity HaHaHo en Bibliotheek Utrecht. Elke maand kunnen inwoners van de stad een eigen meetkastje solderen voor temperatuur en luchtvochtigheid in het laboratorium van Bibliotheek Neude. Soldeerervaring is niet nodig, je wordt goed begeleid, iedereen kan meedoen.

Hoe werkt Meet je stad Utrecht?

De open source data van deze gesoldeerde kastjes verschijnen op www.meetjestad.net en zijn voor iedereen beschikbaar. Door steeds meer data te verzamelen, komt er meer zicht op klimaatverandering en hittestress in de stedelijke omgeving. Deelnemers houden contact met elkaar via de nieuwsbrief en maandelijkse inloopavonden of thematische bijeenkomsten.

De data vormen de basis voor klimaatonderzoek. Waar wordt het (erg) heet tijdens hittegolven? Is het koeler in groene wijken? Hoe groot is het temperatuurverschil tussen stad en platteland? We onderzoeken het samen en helpen elkaar daarbij: iedereen brengt zijn eigen expertise in! Onlangs heeft een aantal deelnemers ook een fijnstofsensor toegevoegd.

 

Meer informatie

Wil je meer weten over Meet je stad Utrecht kijk op www.mcu.nl. Op de hoogte blijven van dit project kan door je te abonneren op de nieuwsbrief. Of stuur een e-mail naar projecten@mcu.nl.