Pientere tuinen

  1. Projecten
  2. Pientere tuinen

Doe ook mee met Pientere Tuinen!

Voor een groener en gezonder Nederland.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een groene tuin veel voordelen heeft. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Je kunt dus gerust stellen dat een groene tuin bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor ons allemaal!

Wat is Pientere Tuinen?

Het doel van het project is om de voordelen van een groene tuin beter in kaart te brengen en tegelijkertijd tuinbezitters aan de hand van meetgegevens van hun eigen tuin te helpen met gericht advies om de tuin te verbeteren.
Als tuinbezitter krijg je een speciale bodemsensor die informatie verzamelt over jouw tuin. Deze data worden inzichtelijk gepresenteerd op jouw eigen ‘Mijn Pientere Tuin’. Op basis van die informatie krijg je vervolgens gerichte tuintips en voorlichting voor aanpassingen in jouw eigen tuin. Je hebt dan een slimme monitor voor jouw tuin én persoonsgebonden tips voor bijvoorbeeld vergroening.
Daarnaast worden de data van alle deelnemers in het project gebruikt voor twee meerjarige onderzoeksprogramma’s naar klimaateffecten in onze leefomgeving en sociale factoren die vergroening van de leefomgeving bevorderen of belemmeren.
Met deelname help je dus jezelf én de wetenschap!

Wat krijg je als je meedoet?

  • Een startpakket met een bodemsensor die 3 jaar lang de maaiveldtemperatuur en bodemvochtigheid meet. Deze sensor geeft informatie over de bodemkwaliteit in jouw tuin.
  • Toegang tot een persoonlijke, digitale omgeving ‘Mijn Pientere Tuin’, zodat je precies kunt zien en bijhouden wat er in jouw tuin gebeurt.
  • Specifieke voorlichting (tuintips, stappenplan e.d.) voor bijvoorbeeld het vergroenen van jouw tuin, om de biodiversiteit in uw tuin te vergroten en de waterregulering te verbeteren (i.s.m. Stichting Steenbreek).
  • Je wordt op de hoogte gehouden van de landelijke onderzoeksprogramma’s voor nog meer inspiratie en informatie over de waarde van jouw tuin.

Wat wordt er van jou gevraagd?

  • Je plaatst een bodemsensor in de tuin plaatsen die 3 jaar kan blijven staan. De installatie en registratie zijn eenvoudig en vergen slechts enkele minuten. De instructie wordt meegeleverd.
  • Je maakt een account aan op ‘Mijn Pientere Tuin’ met enkele kenmerken en foto’s van jouw tuin.
  • Je krijgt de mogelijkheid mee te doen aan individueel onderzoek (i.s.m. Van Hall Larenstein, University of Applied Science).

Andere projecten

Telraam

Telraam

Wil je weten hoe druk het is in je straat? Hoeveel fietsers, voetgangers, auto's en zwaardere voertuigen er dagelijks doorheen rijden? Wil je weten of auto's zich wel aan de snelheid houden? Of ervaar je bepaalde verkeerssituaties waar je graag meer inzicht in...

Lees verder

Snuffelfiets

Snuffelfiets

Zo’n 500 snuffelfietsers verzamelen al fietsend data over luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.Wat is Snuffelfiets? Snuffelfiets is in 2018 opgezet door de provincie Utrecht. In het project fietsen 500 vrijwilligers met een sensor aan hun fiets. De sensor meet...

Lees verder

Zwerfafval

Zwerfafval

Zwerfafval meten met Camenai   Zwerfafval waar net is geveegd of op plekken waar de veegwagen niet komt. Bijgeplaatst afval en gedumpte koelkasten. In de openbare ruimte kom je soms van alles tegen. In de ‘Camenai’ pilot onderzoeken we of we met het gebruik...

Lees verder