Pientere tuinen
Status
aanmelden open | lopend
Thema
Biodiversiteit | Groen | Temperatuur | Water

Doe ook mee met Pientere Tuinen!

Voor een groener en gezonder Nederland.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat een groene tuin veel voordelen heeft. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Je kunt dus gerust stellen dat een groene tuin bijdraagt aan een gezonde leefomgeving voor ons allemaal!

Wat is Pientere Tuinen?

Het doel van het project is om de voordelen van een groene tuin beter in kaart te brengen en tegelijkertijd tuinbezitters aan de hand van meetgegevens van hun eigen tuin te helpen met gericht advies om de tuin te verbeteren.
Als tuinbezitter krijg je een speciale bodemsensor die informatie verzamelt over jouw tuin. Deze data worden inzichtelijk gepresenteerd op jouw eigen ‘Mijn Pientere Tuin’. Op basis van die informatie krijg je vervolgens gerichte tuintips en voorlichting voor aanpassingen in jouw eigen tuin. Je hebt dan een slimme monitor voor jouw tuin én persoonsgebonden tips voor bijvoorbeeld vergroening.
Daarnaast worden de data van alle deelnemers in het project gebruikt voor twee meerjarige onderzoeksprogramma’s naar klimaateffecten in onze leefomgeving en sociale factoren die vergroening van de leefomgeving bevorderen of belemmeren.
Met deelname help je dus jezelf én de wetenschap!

Wat krijg je als je meedoet?

  • Een startpakket met een bodemsensor die 3 jaar lang de maaiveldtemperatuur en bodemvochtigheid meet. Deze sensor geeft informatie over de bodemkwaliteit in jouw tuin.
  • Toegang tot een persoonlijke, digitale omgeving ‘Mijn Pientere Tuin’, zodat je precies kunt zien en bijhouden wat er in jouw tuin gebeurt.
  • Specifieke voorlichting (tuintips, stappenplan e.d.) voor bijvoorbeeld het vergroenen van jouw tuin, om de biodiversiteit in uw tuin te vergroten en de waterregulering te verbeteren (i.s.m. Stichting Steenbreek).
  • Je wordt op de hoogte gehouden van de landelijke onderzoeksprogramma’s voor nog meer inspiratie en informatie over de waarde van jouw tuin.

Wat wordt er van jou gevraagd?

  • Je plaatst een bodemsensor in de tuin plaatsen die 3 jaar kan blijven staan. De installatie en registratie zijn eenvoudig en vergen slechts enkele minuten. De instructie wordt meegeleverd.
  • Je maakt een account aan op ‘Mijn Pientere Tuin’ met enkele kenmerken en foto’s van jouw tuin.
  • Je krijgt de mogelijkheid mee te doen aan individueel onderzoek (i.s.m. Van Hall Larenstein, University of Applied Science).

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en de mogelijkheden om deel te nemen als inwoner of gemeente, vind je op de website van Pientere Tuinen.

Initiatiefnemers en partners

Provincie Utrecht, RIVM, Van Hall Larenstein, NL Greenlabel, Sensoterra, WeCity, Operatie Steenbreek, Future City Foundation

Telraam

Telraam

Met Telraam helpen 300 inwoners in de provincie Utrecht met verkeerstellingen in hun eigen straat.

Lees verder