SMAL Zeist

  1. Projecten
  2. smu
  3. SMAL Zeist

In het project Samen Meten aan Luchtkwaliteit Zeist (SMAL Zeist) wordt sinds 2018 op meerdere plaatsen in en om de gemeente Zeist door inwoners gemeten aan de luchtkwaliteit. Zelf ontwikkelde meetstations meten fijnstof (PM2,5 en PM10), temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en op een aantal plaatsen ook CO2. De meetstations worden toegekend aan deelnemers die zich zo goed mogelijk verspreid over Zeist bevinden. De meetdata worden live getoond en opgedane inzichten worden gedeeld tijdens verschillende lokale en provinciale bijeenkomsten.

Over het project

In het project SMAL Zeist worden nieuwe soorten meetstations ontwikkeld, zelf gebouwd (solderen, programmeren, 3D-printen, schilderen, monteren) én geplaatst bij deelnemers. Daarnaast worden Internet-of-Things gateways (LoRaWAN van The Things Network) geplaatst en IT-systemen onderhouden voor de data-verwerking.

 

Over de resultaten en inzichten

De resultaten van de meetstations worden als live meetdata gedeeld in de vorm van meetwaardes, grafieken en kaarten, gepubliceerd op de website van SMAL Zeist, door Sensor.Community en door het RIVM:

De meetdata wordt ook (per maand) als download aangeboden op de website van SMAL Zeist.

De opgedane inzichten op het gebied van (kwalitatief goed) meten, IoT-techniek, dataverwerking/-analyse, en het opzetten van een burgerinitiatief worden gedeeld tijdens verschillende lokale en provinciale bijeenkomsten.

 

Over het burgerinitiatief

SMAL Zeist is een community-science burgerinitiatief van Coöperatief Meten Natuurlijk U.A. De coöperatie is uitgegroeid tot een platform dat community-science initiatieven in staat stelt om laagdrempelig te starten met nieuwe ideeën. Diverse partijen hebben direct en indirect bijgedragen aan het succes van het project: Provincie Utrecht, Gemeente Zeist, Samen Duurzaam Zeist, Stichting Beter Zeist, Bewonersvereniging Krommerijn, Gemeente Bunnik, Bewonerscomité Leersum Zuid, RIVM, Omgevingsdienst regio Uterch (OdrU), GGD Utrecht, Sensor.Community en Vereniging Behoud de Parel uit Grubbenvorst.

Andere projecten

Pientere tuinen

Pientere tuinen

Doe ook mee met Pientere Tuinen! Voor een groener en gezonder Nederland.Verschillende onderzoeken tonen aan dat een groene tuin veel voordelen heeft. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Je...

Lees verder

Telraam

Telraam

Wil je weten hoe druk het is in je straat? Hoeveel fietsers, voetgangers, auto's en zwaardere voertuigen er dagelijks doorheen rijden? Wil je weten of auto's zich wel aan de snelheid houden? Of ervaar je bepaalde verkeerssituaties waar je graag meer inzicht in...

Lees verder

Snuffelfiets

Snuffelfiets

Zo’n 500 snuffelfietsers verzamelen al fietsend data over luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.Wat is Snuffelfiets? Snuffelfiets is in 2018 opgezet door de provincie Utrecht. In het project fietsen 500 vrijwilligers met een sensor aan hun fiets. De sensor meet...

Lees verder