Samen Meten Utrecht Festival

  1. Samen Meten Utrecht Festival
Samen Meten Utrecht Festival 2024


Hét festival voor citizen science en gezonde leefomgeving in de provincie Utrecht!

De provincie Utrecht bruist van initiatieven en projecten waarin inwoners hun eigen leefomgeving onderzoeken of helpen in beeld te brengen. Op het Samen Meten Utrecht Festival komen inwoners, beleidsmakers, onderzoeksinstellingen en andere organisaties in de provincie Utrecht samen. Kom ook op 18 oktober naar Bieb Neude in Utrecht!  

Wat kun je verwachten op het festival?  

  • Leer meer: over citizen science en meten aan de leefomgeving in interessante workshops 
  • Maak kennis: met verschillende meetprojecten en -initiatieven én de mensen erachter op de projectenparade 
  • Ontmoet elkaar: deel kennis en ervaringen of doe inspiratie op 
  • Werk samen: aan een gezondere en duurzamere toekomst! 

 

Samen Meten Utrecht Festival

Praktische informatie

Datum: Vrijdag 18 oktober 2024
Tijden: 15.00 – 21.00 uur
Locatie: Bibliotheek Neude, Neude 11, 3512 AE Utrecht
Toegang: gratis (registratie is verplicht)
Diner: gratis!

Voorlopig programma

Van 15.00 uur tot 21.00 kun je meedoen aan een diverse programma.

Projectenparade

Tussen 16.00 en 20.00 is er op het hoofdpodium de projectenparade. In een wervelende talkshow passeren citizen science projecten uit de regio de revue. Je kunt meer horen over diverse inwonersprojecten zoals Meet je Stad Utrecht en Amersfoort en Samen Meten aan Luchtkwaliteit Zeist, maar ook grootschaligere meetprojecten zoals Snuffelfiets, Telraam, Groene Buurt Koele Buurt en Pientere Tuinen, en over diverse citizen science projecten van organisaties zoals Natuur en Milieufederatie Utrecht, Milieucentrum Utrecht, Globe, WAR Amersfoort, KNMI, Landschap Erfgoed Utrecht en het Longfonds.

Teun Gautier

Teun Gautier

Teun Gautier schreef samen met Stadmaker Floor Ziegler het boek Een Wereld van Gemeenschappen dat laat zien hoe bewonersinitiatief ontstaat, bloeit en kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens de opening van het festival (tussen 15.00 en 16.00 uur) gaat Teun in op hoe we het enorme vermogen in de samenleving kunnen betrekken, hoe we de samenwerking tussen overheid en bewoners kunnen versterken en wat de functie daarin is van het, mede door Floor en Teun geinitieerde, Huis van Actief Burgerschap.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze

Aan het eind van de projectenparade geeft Ingmar Heytze een poëtische voordracht over hetgeen hij heeft gehoord en meegemaakt tijdens het festival!

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. Hij was ooit huisfilosoof van het Centraal Museum en de eerste Utrechtse Stadsdichter. Hij kreeg o.a. de C.C.S. Croneprijs en de Maartenspenning.

Workshops

Parallel aan het hoofdpodium zijn er diverse workshops om te volgen. Aan het workshopprogramma wordt nog gewerkt. Hieronder een overzicht van workshops die al bekend zijn:

Bieb Neude

Data-doe-workshop: Telraam, zelf meten aan verkeer

Door: Kris van Herle (Telraam) en Eric van Dijk (provincie Utrecht)

Sinds 2021 meten inwoners van de provincie Utrecht zélf het verkeer in hun straat met Telraam, een slimme verkeersteller. In deze workshop duiken we de data in. Na drie jaar meten hebben we genoeg data om patronen en ontwikkelingen te zien. Hoe kun je hiermee lokaal aan de slag? Bijvoorbeeld als inwoner of als beleidsmaker? Wat deed de provincie Utrecht intussen met de data? En wat zijn de ervaringen en succesverhalen van de Telraam deelnemers? We presenteren, maar gaan ook interactief in gesprek met de deelnemers.

    Bieb Neude

    Kracht aan de wijk

    Door Harm van den Heiligenberg (Universiteit Utrecht)

    Hoe kun je als bewoner zelf met citizen science invloed uitoefenen op je leefomgeving of het beleid daarover? Welke krachtige voorbeelden zijn zichtbaar? Harm gaat met je in discussie over de belangrijke locale factoren die het succes van initiatieven bevorderen, op weg naar een schone en gezonde leefomgeving.

    Bieb Neude

    Europese subsidiekansen voor citizen science (Workshop I)

    Door: Marieke Hekman (provincie Utrecht)

    Welke Europese subsidiekansen zijn er op het gebied van citizen science? Marieke informeert je over de mogelijkheden, projectvoorbeelden, de openstaande calls en de werking van het Europese subsidiestelsel.

    Let op: deze workshop is een beginnersworkshop voor mensen die nog niet/onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden. In de andere workshop gaan we aan de slag met concrete projectideeën voor subsidies. Beide workshops zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

    Bieb Neude

    Aan de slag met Europese subsidies voor citizen science (Workshop II)

    Door: Marieke Hekman (provincie Utrecht)

    Hoe kunnen Europese subsidies bijdragen aan citizen science projecten in de provincie Utrecht? Tijdens deze workshop zullen deelnemers onder begeleiding van een subsidieadviseur van het EFNU netwerk concrete projectideeën en -voorstellen met elkaar bedenken en uitwisselen voor bestaande Europese subsidies gericht op citizen science.

    Let op: in deze workshop wordt niet gepresenteerd welke subsidies er zijn en hoe het Europese subsidiestelsel werkt, zie daarvoor de andere workshop over Europese subsidies. Beide workshops zijn wel onafhankelijk van elkaar te volgen.

    Het blokkenschema inclusief de starttijden van de workshops en de onderwerpen in de projectenparade wordt uiterlijk een week voor aanvang bekend gemaakt.

    Registreer je hier voor deelname aan het festival 

    Deelname aan het festival is inclusief een heerlijk vegetarische maaltijd en 1 consumptiebon. Extra consumpties zijn voor eigen rekening. Bij registratie vragen wij jou om aan te geven of je van plan bent het hele programma of een deel van het programma te komen en of je gebruik wilt maken van de maaltijd. We willen dit graag alvast van jou weten om voedselverspilling tegen te gaan én om zo veel mogelijk mensen te kunnen toelaten tot het festival.

    We stellen het op prijs als je ons bij wijzigingen van jouw plannen op tijd op de hoogte brengt.