Samen Meten Utrecht Festival

  1. Samen Meten Utrecht Festival
Samen Meten Utrecht Festival 2024


Hét festival voor citizen science en gezonde leefomgeving in de provincie Utrecht!

De provincie Utrecht bruist van initiatieven en projecten waarin inwoners hun eigen leefomgeving onderzoeken of helpen in beeld te brengen. Op het Samen Meten Utrecht Festival komen inwoners, beleidsmakers, onderzoeksinstellingen en andere organisaties in de provincie Utrecht samen. Kom ook op 18 oktober naar Bieb Neude in Utrecht!  

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Wat kun je verwachten op het festival?  

  • Leer meer: over citizen science en meten aan de leefomgeving in interessante workshops 
  • Maak kennis: met verschillende meetprojecten en -initiatieven én de mensen erachter op de projectenparade 
  • Ontmoet elkaar: deel kennis en ervaringen of doe inspiratie op 
  • Werk samen: aan een gezondere en duurzamere toekomst! 

 

Samen Meten Utrecht Festival

Praktische informatie

Datum: Vrijdag 18 oktober 2024
Tijden: 15.00 – 22.00 uur
Locatie: Bibliotheek Neude, Neude 11, 3512 AE Utrecht
Toegang: gratis (registratie is verplicht)
Diner: gratis!

Het programma

Van 15.00 uur tot 21.00 kun je meedoen aan een diverse programma. Hierna is er een gezellige borrel tot 22:00. Bekijk hier het blokkenschema.

Projectenparade

Tussen 16.00 en 20.00 is er op het hoofdpodium de projectenparade. In een wervelende talkshow passeren citizen science projecten uit de regio de revue. Je kunt meer horen over diverse inwonersprojecten zoals Meet je Stad Utrecht en Amersfoort en Samen Meten aan Luchtkwaliteit Zeist, maar ook grootschaligere meetprojecten zoals Snuffelfiets, Telraam, Groene Buurt Koele Buurt en Pientere Tuinen, en over diverse citizen science projecten van organisaties zoals Natuur en Milieufederatie Utrecht, Milieucentrum Utrecht, Globe, WAR Amersfoort, KNMI en Landschap Erfgoed Utrecht.

De projectenparade bestaat uit drie blokken, namelijk de thema’s:

  1. Verkeer & Lucht: de weg naar weerbaarheid (16.00-17.00 uur)
  2. Biodiversiteit en meer verstopte schatten (17.30-18.30 uur)
  3. Klimaat in Kaart: Weermakers van Morgen (19.00-20.00 uur)

Teun Gautier

Teun Gautier

Teun Gautier schreef samen met Stadmaker Floor Ziegler het boek Een Wereld van Gemeenschappen dat laat zien hoe bewonersinitiatief ontstaat, bloeit en kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens de opening van het festival (tussen 15.00 en 16.00 uur) gaat Teun in op hoe we het enorme vermogen in de samenleving kunnen betrekken, hoe we de samenwerking tussen overheid en bewoners kunnen versterken en wat de functie daarin is van het, mede door Floor en Teun geinitieerde, Huis van Actief Burgerschap.

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze

Aan het eind van de projectenparade geeft Ingmar Heytze een poëtische voordracht over hetgeen hij heeft gehoord en meegemaakt tijdens het festival!

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. Hij was ooit huisfilosoof van het Centraal Museum en de eerste Utrechtse Stadsdichter. Hij kreeg o.a. de C.C.S. Croneprijs en de Maartenspenning.

Eerste Hulp Bij Burgerwetenschappen

In Bar Noda kan je gedurende de hele dag op spreekuur komen bij één van jouw gewenste citizen science specialisten: een inwoner, ambtenaar, wetenschapper of ondernemer. Zoek je een samenwerkingspartner? Heb je altijd al willen weten wat er met de data wordt gedaan of kan jij wel een tip gebruiken? Kijk wanner jouw specialist spreekuur heeft en vraag maar raak in het EHBB-tentje.

Een spannende nieuwe stap

Tijdens het Citizen Science Festival gaan we een spannende nieuwe stap aankondigen in het ontwikkelen in Samen Meten Utrecht. We zijn ons aan het voorbereiden op een belangrijke mijlpaal die de groei van citizen science in de regio Utrecht zal versterken en ondersteunen. Wil je weten wat het is? Kom naar het festival en ontdek het samen met ons!

Workshops

Parallel aan het hoofdpodium zijn er diverse workshops om te volgen. 

Snuffelfiets

Snuffelfietsen en luchtkwaliteitsmodellering

Door: Ruben Goudriaan (TNO) 

Voor de provincie Utrecht heeft TNO onderzocht hoe metingen van luchtkwaliteit door snuffelfietsen gecombineerd kunnen worden met luchtkwaliteitsmodellen. Snuffelfietsen zijn fietsen waarop sensoren zijn geplaatst die fijnstof meten, waardoor elke rit kan bijdragen in nieuwe inzichten van de lokale luchtkwaliteit. Wat laten de analyses zien voor Utrecht? Kunnen deze metingen de modellen verrijken? En wat kunnen de modellen toevoegen aan de snuffelfiets en andere burgermeetprojecten? We praten jullie graag bij hoe wij werken aan community-based monitoring, en zijn benieuwd naar jullie gedachtes hierover.

Data

Citizen journalism? Dataverhalen vormgeven met meetgegevens

Door: Daniela van Geenen (Hogeschool Utrecht, Journalistiek en Datavisualisatie) 

Daniela van Geenen is onderzoeker (mediawetenschappen) en docent (datajournalistiek en -visualisatie). In haar onderzoek kijkt ze naar welke rol sensoren als media spelen in beleid en democratische besluitvorming, de manier waarop mensen hun leefomgeving begrijpen en (samen) vormgeven. In het onderwijs experimenteert ze met studenten met “lokale datastorytelling” met meetgegevens. Deze workshop geeft je een inkijk in wat het betekent om datajournalistieke verhalen te maken met dit soort sensordata, hands-on aan de hand van jullie meetervaringen en -interesses. Daarnaast gaan we het gesprek aan over hoe het journalistieke perspectief een bemiddelende functie zou kunnen vervullen om metende inwoners als ervaringsdeskundigen in dialoog te brengen met experts en professionals die zich bezighouden met de gezonde leefomgeving.

Geluid

Geluid: Een lief veelkoppig monster

Door: Peter van Heerebeek (Best Duurzaam, Werkgroep Schone Lucht)

Naast het meten van fijnstof is er steeds meer vraag naar het meten van geluid als Citizen Science-project. Dat kan nu relatief eenvoudig omdat de techniek daarvoor toegankelijk is geworden. Maar wat is eigenlijk geluid, hoe ervaart een mens geluid en wat doet geluid met de mens. En natuurlijk wat zegt Citizen Science-meetdata ons en wat kunnen we ermee.

Airslam

Airslam: Luchtkwaliteit

Door: Harmen Zijp (Meet Je Stad) 

In deze workshop doorloopt Harmen Zijp in korte tijd het hele proces van wetenschap: van verdieping in een onderwerp en het doen van experimenten tot het delen van de resultaten. De workshop wordt opgedeeld in 3 blokken van 40 minuten die afzonderlijk kunnen worden gevolgd. Blok 1 gaat over luchtkwaliteit en meten met sensoren, blok 2 gaat over het maken van een meetplan voor luchtkwaliteit bij gevoelige bestemmingen en blok 3 gaat over real time data-verzamelen en de analyse van de resultaten.

Bieb Neude

Data-doe-workshop: Telraam, zelf meten aan verkeer

Door: Kris van Herle (Telraam) en Eric van Dijk (provincie Utrecht)

Sinds 2021 meten inwoners van de provincie Utrecht zélf het verkeer in hun straat met Telraam, een slimme verkeersteller. In deze workshop duiken we de data in. Na drie jaar meten hebben we genoeg data om patronen en ontwikkelingen te zien. Hoe kun je hiermee lokaal aan de slag? Bijvoorbeeld als inwoner of als beleidsmaker? Wat deed de provincie Utrecht intussen met de data? En wat zijn de ervaringen en succesverhalen van de Telraam deelnemers? We presenteren, maar gaan ook interactief in gesprek met de deelnemers.

    Bieb Neude

    Kracht aan de wijk

    Door: Harm van den Heiligenberg (Universiteit Utrecht)

    Hoe kun je als bewoner zelf met citizen science invloed uitoefenen op je leefomgeving of het beleid daarover? Welke krachtige voorbeelden zijn zichtbaar? Harm gaat met je in discussie over de belangrijke locale factoren die het succes van initiatieven bevorderen, op weg naar een schone en gezonde leefomgeving.

    Bieb Neude

    Europese subsidiekansen voor citizen science (Workshop I)

    Door: Jacqueline Brouwer (Reeleaf)

    Welke Europese subsidiekansen zijn er op het gebied van citizen science? Marieke informeert je over de mogelijkheden, projectvoorbeelden, de openstaande calls en de werking van het Europese subsidiestelsel.

    Let op: deze workshop is een beginnersworkshop voor mensen die nog niet/onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden. In de andere workshop gaan we aan de slag met concrete projectideeën voor subsidies. Beide workshops zijn onafhankelijk van elkaar te volgen.

    Bieb Neude

    Aan de slag met Europese subsidies voor citizen science (Workshop II)

    Door: Jacqueline Brouwer (Reeleaf)

    Hoe kunnen Europese subsidies bijdragen aan citizen science projecten in de provincie Utrecht? Tijdens deze workshop zullen deelnemers onder begeleiding van een subsidieadviseur van het EFNU netwerk concrete projectideeën en -voorstellen met elkaar bedenken en uitwisselen voor bestaande Europese subsidies gericht op citizen science.

    Let op: in deze workshop wordt niet gepresenteerd welke subsidies er zijn en hoe het Europese subsidiestelsel werkt, zie daarvoor de andere workshop over Europese subsidies. Beide workshops zijn wel onafhankelijk van elkaar te volgen.

    DJ Wesdex - Wesley Dorrius

    Duurzame DJ Wesdex

    Het programma wordt deze dag muzikaal omlijst door de tunes van duurzame DJ Wesdex! Deze Utrechtse DJ (Wesley Dorrius) draait al vanaf begin jaren 2000 in de bekendste clubs en op de gaafste festivals in binnen- en buitenland.

    Hij zet zich daarnaast ook fanatiek in voor een duurzamere wereld, door festivals te verduurzamen en bezoekers te inspireren over thema’s als groene energie en plantaardige voeding. Deze DJ stond op het programma van het Amsterdam Dance Event, Mysteryland en Burningman, maar vandaag draait hij het programma aan elkaar van het Samen Meten Utrecht Festival!  

    Registreer je hier voor deelname aan het festival 

    Deelname aan het festival is inclusief een heerlijk plantaardige maaltijd en 1 consumptiebon. Extra consumpties zijn voor eigen rekening. Bij registratie vragen wij jou om aan te geven of je van plan bent het hele programma of een deel van het programma te komen en of je gebruik wilt maken van de maaltijd. We willen dit graag alvast van jou weten om voedselverspilling tegen te gaan én om zo veel mogelijk mensen te kunnen toelaten tot het festival.

    We stellen het op prijs als je ons bij wijzigingen van jouw plannen op tijd op de hoogte brengt. 

    Vul hieronder je gegevens in of open het formulier in een nieuw scherm via deze link.

     

    We zitten vol! Het is niet meer mogelijk om je aan te melden.