Samen Meten Utrecht nieuw communityplatform voor inwoners die meten aan hun leefomgeving
7 december 2021
  1. Nieuws
  2. Samen Meten Utrecht nieuw communityplatform voor inwoners die meten aan hun leefomgeving

Steeds meer inwoners in de provincie Utrecht doen zelf in hun eigen omgeving metingen met sensoren. Citizen science, zoals dat heet, is sinds een aantal jaren erg populair. Vanaf nu is er een nieuw platform dat al deze initiatieven in de provincie Utrecht verbindt, Samen Meten Utrecht.

Samen Meten Utrecht heeft als doel om inwoners die meedoen in meetprojecten en zelf meten aan hun leefomgeving te verbinden, beter te informeren en te helpen.

In de provincie Utrecht is al een aantal meetprojecten actief. Zo zijn er Snuffelfietsers, die met een sensor op de fiets de luchtkwaliteit meten. En deelnemers aan Telraam doen vanuit huis verkeerstellingen met een sensor.

Samen Meten Utrecht gaat inzicht geven in deze initiatieven en hun resultaten, maar is ook bedoeld als uitnodiging voor andere communities of burgerwetenschappers om aan te sluiten. De komende jaren wordt Samen Meten Utrecht verder uitgebouwd tot een communityportaal voor en door inwoners meten aan hun leefomgeving.

Samen Meten Utrecht wordt ondersteund door de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven. Het communitymanagement en ondersteuning bij de meetprojecten wordt verzorgd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het Milieucentrum Utrecht.

Ben je benieuwd geworden wat er allemaal gebeurt in de provincie Utrecht? Kijk eens bij de projecten? Of wil je misschien zelf meedoen? Lees dan hier hoe dat kan!

Ander nieuws

Meetstations
Nieuwe meetstations

Nieuwe meetstations

Er gebeurt veel in de meetwereld: Meet Je Stad heeft de afgelopen jaren nieuwe sensoren geïntroduceerd voor fijnstof, bodemvocht, groene daken, een boomdiktemeter en een grondwatermeetpunt.  Binnenkort start Meet Je Stad met geluidmetingen en mogelijk...

Lees verder

saharastof
Saharastof verkleurt de lucht

Saharastof verkleurt de lucht

Op zaterdag 30 maart 2024 kregen we een spectaculaire zonsondergang dankzij stofdeeltjes uit de Sahara! Maar hoe werkt dat precies? Saharastof in de Lucht Het stof in de lucht komt uit de Sahara, waar zandstormen het hoog de lucht in blazen. Op 5 tot 10 km hoogte...

Lees verder