Snuffelfiets en luchtkwaliteit: hier vind je alle data!
4 januari 2023
 1. Artikel
 2. Snuffelfiets en luchtkwaliteit: hier vind je alle data!

Al een aantal jaren brengen Snuffelfietsers data over luchtkwaliteit en fijnstof in kaart. De Snuffelfiets sensor meet onder andere fijnstof (PM2,5) en temperatuur. Daarnaast wordt ook op tal van andere plekken door inwoners (in de provincie Utrecht) gemeten aan luchtkwaliteit met eigen (statische) sensoren. Maar vind je al die data eigenlijk? En wat kun je ermee? We geven je hieronder nog eens een overzicht!

 

 • Het persoonlijke dashboard van Snuffelfiets: Ben je snuffelfietsers, dan kun je met de unieke nummers van jouw sensor een account aanmaken voor een persoonlijk dashboard bij Snuffelfiets. Daar vind je gegevens over jouw gefietste routes terug, die voor anderen niet openbaar zijn.

 

 • Het openbare dataplatform van Snuffelfiets: Via dit dataplatform vind je alle data verzameld door Snuffelfietsers in Nederland. Je kunt per dag de metingen zijn voor fijnstof (PM2,5) en temperatuur op verschillende schaalniveau’s. Dit dataplatform wordt onderhouden door Civity, de datapartij achter Snuffelfiets.

 

 • Het openbare dataplatform knowyourair.net: Ook op dit dataplatform vind je alle data verzameld door Snuffelfietsers in Nederland, voor zowel de eerste sensoren als de nieuwe sensoren die inmiddels in omloop zijn. Je kunt per dag metingen terugvinden voor fijnstof (PM1, PM2,5 en PM10), temperatuur en luchtvochtigheid. Als je Snuffelfietser bent, kun je jouw route terugvinden als je jouw sensornummer invult. Bovendien kun je data gemakkelijk downloaden als CSV (Excel) bestand. Dit dataplatform wordt onderhouden door Sodaq, de bouwer van de Snuffelfiets sensoren.

 

 • Het Samen Meten Dataportaal van het RIVM: Dit dataportaal laat actuele sensormetingen zien van inwoners in Nederland die met een eigen sensor meten aan de leefomgeving (fijnstof, stikstofdioxide, ammoniak, temperatuur en geluid). Naast deze statische sensoren van inwoners is ook de data van alle Snuffelfietssensoren op dit dataportaal te vinden, via de button kaartlagen onderin bij ‘gemeten door fietsers’.
  Sensormetingen voor fijnstof gemeten met de SPS30 sensor worden door het RIVM gekalibreerd. Deze sensor zit ook in de huidige Snuffelfietskastjes die we gebruiken binnen Samen Meten Utrecht (in de nieuwe versie van de Snuffelfietskastjes zit een andere sensor, maar die zijn nog niet binnen Samen Meten Utrecht in gebruik).
  Bekijk ook de uitleg over het dataportaal in dit filmpje.

 

 • De Samen Analyseren tool van het RIVM: Wil je sensordata downloaden en analyseren? Dan kun je gebruik maken van de Samen Analyseren tool van het RIVM. In deze tool is de data van de Snuffelfietsers niet beschikbaar voor analyse.

 

 • Kennisportaal Samen Meten van het RIVM: Op dit kennisportaal vind je heel veel informatie en nieuws over luchtkwaliteit, meten aan luchtkwaliteit, sensoren, data en diverse projecten in Nederland.

 

Ander nieuws