Snuffelfiets in Utrecht krijgt vervolg
2 februari 2021
  1. Nieuws
  2. Snuffelfiets in Utrecht krijgt vervolg

Er is in de afgelopen 1,5 jaar door de ruim 500 deelnemers uit de provincies Utrecht en Gelderland zo’n 750.000 kilometer gefietst en dat heeft 20 gigabyte aan data over de luchtkwaliteit opgeleverd. De resultaten blijken waardevol en de provincie Utrecht wil doorgaan met deze manier van meten met sensoren samen met inwoners.

De resultaten werden gedeeld tijdens het online Snuffelfietsevenement op 23 januari. Alle sessies zijn nu terug te kijken via de website van de provincie.

De opbrengsten uit de experimentfase zijn zeer waardevol. Om dit te vertalen naar concrete beleidsmaatregelen moet er echter nóg meer gemeten en gefietst worden. Daarom gaat de provincie Utrecht door met de Snuffelfiets, samen met inwoners. In het vervolg zal niet alleen fijnstof worden gemeten maar ook de temperatuur, in verband met het steeds vaker voorkomen van hitte(stress). Daarin wordt samengewerkt met het KNMI. De deelnemers wordt gevraagd te blijven fietsten met hun sensor. Vrijgekomen meetkastjes zijn beschikbaar voor nieuwe deelnemers. De belangstelling voor deelname is enorm, er is inmiddels zelfs een wachtlijst. Snuffelfiets is een samenwerking van de provincie Utrecht met gemeenten, inwoners, bedrijven en kennisinstellingen. 

 

Ander nieuws