Snuffelfietsers brengen fijnstof Vuelta toertocht in beeld
15 augustus 2022
  1. Nieuws
  2. Snuffelfietsers brengen fijnstof Vuelta toertocht in beeld

Ze begonnen al in alle vroegte aan hun tocht, om de ergste hitte nog een beetje voor te blijven. Vijf Snuffelfietsers waren benieuwd naar de luchtkwaliteit en besloten de 35 kilometer lange Vuelta toertocht op zondag 14 augustus te gaan fietsen met hun Snuffelkastje.

 

Snuffelfietsers te volgen op het dashboard

Met de sensoren, die fijnstof (PM2,5) en temperaturen meten, waren de Snuffelfietsers de hele dag te volgen op het Snuffelfiets dashboard. De tocht begon bij de officiële start aan de Croeselaan in Utrecht. Vervolgens fietsten ze in het zuiden de stad Utrecht uit. De tocht ging verder via Lunetten, Rhijnauwen, De Bilt en de Ruigenhoekse Polder. En via de Vecht en het Domplein eindigde de tocht weer op het Jaarbeursplein in Utrecht.

 

Luchtkwaliteit was matig

Op Fort Ruijgenhoek beantwoordden ze volop vragen van andere deelnemers aan de toertocht. Want ja, hoe zit het nou eigenlijk met de luchtkwaliteit? Nou… niet zo heel best. De sensoren registreerden regelmatig metingen die boven de waarden liggen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor fijnstof. Fijnstof is namelijk al snel slecht voor je gezondheid, eigenlijk is er helemaal geen veilige grens. En de warmte, een landelijke hittegolf, met temperaturen boven de 30 graden, heeft daar vast en zeker ook niet positief aan bijgedragen.

 

Data over Vuelta

De komende weken verzamelen de Snuffelfietsers nog veel meer data over uitstoot van fijnstof rondom de Vuelta, de etappes en diverse activiteiten. Daarna gaan de data geanalyseerd worden om te kijken wat de impact is op luchtkwaliteit van een event zoals de Vuelta. Duurzaamheid is namelijk belangrijk voor de organiserende partners van de Vuelta. En fietsen is gezond, maar nóg gezonder als je fietst in schone lucht! Alle data die de Snuffelfietsers verzamelen zijn terug te vinden op het openbare dashboard https://knowyourair.net/.

 

Reportage EenVandaag

EenVandaag (NPO Radio1) maakte op 16 augustus een mooie reportage over de Snuffelfietsers en de Vuelta. Je kunt de reportage hieronder terug luisteren.

 

 

Ander nieuws