“Dus wij hebben heel gezond gedaan vandaag!”, zo concludeert Vanessa van het vrouwenwielrenteam dat op 12 mei de periode naar de Vuelta Hollanda aftrapte. Deze ‘100 dagen voor de Vuelta’ staan bol van tourtochten en andere fietsevenementen. Op 19 en 20 augustus gaat het echte evenement van start. Duurzaamheid is belangrijk voor de organiserende partners van de Vuelta. Een mooie aanleiding om fijnstofdata bij elkaar te gaan fietsen op het parcours.
Ze waren de hele dag te volgen op het Snuffelfiets dashboard, de wielrensters die op 12 mei meededen aan de aftrap van de ‘100 dagen voor de Vuelta Hollanda’ periode. De fietsrit kwam overeen met de tweede Vuelta etappe van Den Bosch naar Utrecht. Tien rensters waren benieuwd naar de luchtkwaliteit tijdens de 180 km lange tocht en kregen snuffelkastjes mee van Samen Meten Utrecht. Ze registreerden de gehele tocht van Den Bosch, door Noord-Brabant via Rhenen over de heuvelrug naar Utrecht, een lage fijnstofconcentratie. De route kleurde meestal mooi donkerblauw, de laagste categorie fijnstof PM 2.5. Kortom: het was een dag gezond bewegen in gezonde lucht voor de 60 wielrensters.
Snelwegen
“Dat vind ik best opmerkelijk want we fietsten ook een heel eind langs de snelweg”, zo uit Liesbeth haar verwondering, “Hoe werkt dat dan met fijnstofconcentraties in de lucht?”. Met Vanessa en Liesbeth praten we na over mogelijke interpretaties van de gemeten waardes. Zo waaide er de hele dag een frisse zuidwestenwind. Bij windstil weer waren de waardes wellicht hoger geweest. Wel is te zien dat als de fijnstofwaarde iets hoger wordt (lichtblauw), dat meestal in verstedelijkt gebied gebeurt.
Dat roept de vraag op wanneer de lucht dan ongezond wordt. Vanessa woont in de binnenstad van Utrecht met haar gezin en is best bezorgd over de luchtkwaliteit in haar directe woonomgeving. Daar wil ze eigenlijk wel meer gegevens over.
Fijnstof (PM 2.5) in de lucht is al snel slecht voor je gezondheid. Er is eigenlijk geen veilige grens: elke vermindering van de fijnstofconcentratie levert gezondheidswinst op. We sluiten ons nagesprek af met het advies om vooral de eerste tien minuten te bekijken van de presentatie van Henri de Ruiter (RIVM) over de fijnstofproblematiek. We namen deze eerder op in het kader van het Veenendaalse duurzaamheidscafé over fijnstof. Een goede tip voor iedereen die snel wijzer wil worden hierover! Bekijk de opname hier.
In afwachting van de wielrensters, presenteert Samen Meten Utrecht alvast de snuffeldata op het provinciehuis!