Zwerfvuilambassadeurs starten met pilot ‘afval meten’
11 oktober 2022
  1. Nieuws
  2. Zwerfvuilambassadeurs starten met pilot ‘afval meten’

Zwerfvuilambassadeurs in Montfoort en Oudewater zijn gestart om met gebruik van een app rondslingerend afval in kaart te brengen. Ze gaan drie maanden lang de Camenai-app gebruiken om zo te onderzoeken of de app meer inzicht geeft in de problematiek van rondslingerend afval en helpt bij het werken aan een schonere leefomgeving.

 

Pilot voor geautomatiseerde zwerfafvaldetectie

De zwerfvuilambassadeurs doen mee in een pilot die drie maanden duurt. Ze doen de metingen lopend, fietsend of met de auto. De app is zo ontworpen dat zwerfafval in de buitenruimte automatisch wordt herkend en geregistreerd en inzichtelijk wordt gemaakt op een dashboard.

Naast de zwerfvuilambassadeurs doet ook een wegbeheerder van de provincie Utrecht mee in de pilot en een groep middelbare scholieren uit Mijdrecht.

Al hun metingen zijn openbaar in te zien op dit dashboard: utrecht.camenai.com.

 

Camenai won challenge ‘slimme sensoren’

De pilot met de app is opgezet naar aanleiding van een challenge die Camenai, het bedrijf achter de app, eerder dit jaar heeft gewonnen. In die challenge ging de provincie Utrecht op zoek naar slimme sensoren voor een gezonde leefomgeving. Camenai won die challenge.

 

Wat onderzoeken we in de pilot?

In het algemeen willen op onderzoeken of op basis van alle gedane metingen door zowel de zwerfvuilambassadeurs, de scholieren en de wegbeheerder, we meer inzicht kunnen krijgen in de omvang van zwerfafval en of er bijvoorbeeld hotspots te ontdekken zijn.

Daarnaast zijn we benieuwd of het verkrijgen van meer inzicht over zwerfafval, ook daadwerkelijk kan bijdragen aan een schonere omgeving. De groep zwerfvuilambassadeurs in Montfoort en Oudewater is bijvoorbeeld actief bezig met het opruimen van zwerfvuil. Met hen onderzoeken we of de app ondersteunend is bij hun werk, bijvoorbeeld doordat zij gerichter het afval kunnen opruimen.

Met de scholieren willen we vooral onderzoeken het in kaart brengen van zwerfafval ook invloed heeft op de manier waarop ze naar hun omgeving kijken, en of het hen stimuleert om actiever bij te dragen aan een schonere omgeving.

 

Wat na de pilot?

Na drie maanden stopt de pilot en onderzoeken we de resultaten. Wat heeft het opgeleverd? Wat zijn we te weten gekomen over zwerfafval, over onze buitenruimte en over de bruikbaarheid van de app? Als het gebruik van de app een succes blijkt, dan bestaat eventueel de mogelijkheid dat de pilot wordt opgeschaald.

 

Achtergrondinformatie

Wil je nog meer weten over het project, lees dan dit achtergrondartikel met daarin een interview met die provincie Utrecht.

Ander nieuws