Snuffelfiets kwartaalrapportage 1 2024
16 september 2024
  1. Nieuws
  2. Snuffelfiets kwartaalrapportage 1 2024

De fijnstofdata die Snuffelfietsers begin dit jaar hebben verzameld zijn opnieuw door onze dataclub geanalyseerd. Dit keer is er naast de basis analyse ingezoomd op het effect van temperatuur op fijnstofconcentratie. Het verband tussen temperatuur en fijnstof verschilt namelijk per seizoen.

Download hier de kwartaalrapportage

In de winter geldt over het algemeen; hoe hoger de temperatuur, hoe lager de fijnstofconcentratie. Dit is in het eerste kwartaal van dit jaar ook door de snuffelfietsers gemeten!

Tijdens de winter ontstaat een fenomeen waarbij lucht wordt gevangen en minder mengt met hogere luchtlagen. De afbeelding hieronder laat dit versimpeld zien. Bij hogere temperaturen verdwijnt de inversielaag en wordt de menglaag groter, waardoor fijnstof wordt verspreid en concentraties omlaaggaan.

Kwartaalrapportage Snuffelfiets

 

Niet op elke warme dag hebben snuffelfietsers lagere concentraties gemeten. Luchtvervuiling is een complex fenomeen met verschillende verbanden en factoren die van invloed zijn. Houd een oogje in het zeil voor volgende rapportages waarin we andere factoren zullen onderzoeken!

 

Wil je meer informatie?

Ben je benieuwd hoe de kwartaalrapportage tot stand komt? De Dataclub heeft er een blog over geschreven. Wil je graag iets uitgelicht zien in een volgende rapportage? Wil je meefietsen? Of heb je andere suggesties? Mail ons via info@samenmetenutrecht.nl

Snuffelfiets Winter

Ander nieuws

Datasprint op 2 oktober 2024

Datasprint op 2 oktober 2024

De jaarlijkse datasprint georganiseerd door Samen Meten Utrecht en de Hogeschool Utrecht (minor Datavisualisatie & Infographics) gaat dit jaar voor de derde keer van start! Op woensdagavond 2 oktober komen studenten, docenten, professionals en experts samen om...

Lees verder