Deelnemers gezocht voor meten van zwerfafval
31 oktober 2022
  1. Oproep
  2. Deelnemers gezocht voor meten van zwerfafval

Samen Meten Utrecht zoekt deelnemers om drie maanden mee te doen aan een pilot om rondslingerend afval in kaart te brengen. Lopend of fietsend kun je met een app automatisch zwerfafval detecteren. Dus: zit je vaak op de fiets of wandel je regelmatig in de buurt? Meld je dan aan!

 

Zwerfafval waar net is geveegd of op plekken waar de veegwagen niet komt. Bijgeplaatst afval en gedumpte koelkasten. In de openbare ruimte kom je soms van alles tegen. In de ‘Camenai’ pilot onderzoeken we of we met het gebruik van de Camenai-app meer inzicht kunnen krijgen in de omvang van het probleem van rondslingerend afval in de openbare ruimte. En daarnaast zijn we benieuwd of het gebruik van een dergelijke app kan bijdragen aan een schonere omgeving.

De app doet het werk

De app is zo ontworpen dat zwerfafval in de buitenruimte automatisch wordt herkend en geregistreerd en inzichtelijk wordt gemaakt op een dashboard. Het dashboard is openbaar, alle metingen zijn daarop terug te vinden: http://utrecht.camenai.com/

Inmiddels zijn in de pilot al zwerfvuil-ambassadeurs in Montfoort en Oudewater actief. Een groep leerlingen van een school in Mijdrecht doet mee. En een wegbeheerder van de provincie Utrecht neemt deel. En jij kunt dus ook meedoen!

Zo doe je mee!

Meedoen is heel makkelijk, want de app doet het werk voor je! Het enige dat je nodig hebt is een telefoon met minimaal Android-versie 10 of iOS-versie 14 en daarnaast zo’n 4 GB aan vrije opslagruimte op je telefoon.

Meld je aan!

Dus: wandel of fiets je regelmatig? Of zoek je een goede reden er wat vaker op uit te gaan? Help dan mee aan het in kaart brengen van zwerfafval.
Ben je enthousiast geworden en is het iets voor jou? Meld je dan aan via info@samenmetenutrecht.nl.
Wil je nog wat meer lezen over de pilot, kijk dan op deze projectpagina.

Ander nieuws