Inspiratiesessie ‘Samen veranderen’: van data naar oplossing voor een leefbare straat
26 september 2023
  1. Nieuws
  2. Inspiratiesessie ‘Samen veranderen’: van data naar oplossing voor een leefbare straat

Veel Telraamdeelnemers doen mee omdat ze een probleem ervaren met de leefbaarheid van hun straat. Dat kan zwaar verkeer in een kleine straat zijn, bijna-ongelukken, hardrijders: situaties die leiden tot een gevoel van onveiligheid. Door mee te doen met Telraam beschik je na een tijdje over harde cijfers. Soms valt het mee, maar als het tegenvalt dan wil je maar wat graag de veiligheid verbeteren. Dat kan door de gemeente aan te spreken op het verkeersbeleid. Diverse Telraamdeelnemers hebben daar inmiddels ervaring mee. Op 21 september organiseerde Samen Meten Utrecht in het kader van de Mobiliteitsweek een online inspiratiesessie over ‘Samen veranderen’. Centrale vraag: hoe vergroot je de kans op succes?

door Jenny Senhorst

Pauline van Norden (NMU) presenteerde een vijf stappen model ‘Invloed uitoefenen op het beleid van je gemeente’. Ze liet zien hoe de gemeente georganiseerd is en waar je het beste aan kan kloppen als bewoner. Ze gaf daarbij talloze tips over hoe je die vijf stappen succesvol kan doorlopen. Doe het bijvoorbeeld samen met je buren, dat maakt al direct meer indruk. Sluit aan bij de actualiteit en vindt de raadsleden die over het verkeersbeleid gaan. Rode draad: geef niet op, en bewandel meerdere wegen binnen de gemeente.

Daarna vertelden Cor, bewoner in Houten en Sander van de gemeente Stichtse Vecht over hun ervaringen met Telraam. Cor ervaart al jaren drukte in zijn aanvankelijk rustige smalle straat doordat er een grote supermarkt in de buurt is gekomen. Nu is hij met zijn Telraamgegevens naar de wethouder gestapt. Zij was onder de indruk van de gegevens en beloofde spoedig te reageren. Maar het proces kwam weer stil te liggen. Waarschijnlijk zit ‘m dat in de communicatie tussen wethouder en ambtenaren, vermoedt Pauline. Dus hier is het ook zaak om de casus bij meer mensen binnen de gemeente onder de aandacht te brengen.

Sander is ambtenaar verkeersbeleid in de Stichtse Vecht en is als zodanig benaderd door Telraamdeelnemers in de gemeente. Hij is blij met de gegevens van de Telramen die aanvullend zijn op die van de telslangen die de gemeente kan neerleggen. Als ambtenaar kun je nou eenmaal niet alle straten in je gemeente in de gaten houden. Dus fijn als bewoners aan de bel trekken. Inmiddels onderhouden ze goede contacten met elkaar, op weg naar een oplossing voor de ervaren drukte met zware voertuigen.

In de interactieve sessie waarmee we afsloten, werden nog veel meer tips gedeeld. Terugkerende tip die door allen werd omarmd: kom met een potje honing en laat de azijn liever thuis als je met je dataset naar de gemeente stapt.


Download de presentatie over het vijfstappen model

Bekijk de opname van de inspiratiesessie.

Telraam promoten binnen jouw gemeente? Verspreid ons promotiefilmpje.

Deelnemen? Bekijk hier de voorwaarden en geef je op.

Ander nieuws

Nachttellingen

Nachttellingen

Nachttellingen Spannend nieuws! Telraam lanceert heel geleidelijk de langverwachte functie voor het tellen van verkeer in de nacht! De sensoren zullen vanzelf van dag naar nacht omschakelen wanneer de dagmodus niet genoeg licht meer ontvangt. 's Nachts kunnen de...

Lees verder

Europese Citizen Science

Europese Citizen Science

Ken jij het ECS al? Als je geïnteresseerd bent in Burgerwetenschap en werkt met data dan is het misschien interessant voor je om door te lezen. Het ECS heeft als visioen: Een wereldwijd verbonden, inclusieve en sterke burgerwetenschapsgemeenschap voor...

Lees verder