Succesvolle informatieavond Burgerwetenschap
14 juni 2023
  1. Nieuws
  2. Succesvolle informatieavond Burgerwetenschap

Woensdag 31 mei organiseerde Bibliotheek de tweede verdieping in samenwerking met Samen Meten Utrecht een informatieavond over burgerwetenschap in de provincie Utrecht. In een interactieve avond gingen inwoners met elkaar in gesprek over meten aan je leefomgeving!

Burgerwetenschap is het zelf meten aan je eigen leefomgeving, onafhankelijk van onderzoeksinstituten. Samen Meten Utrecht biedt een centraal platform aan burgerwetenschappelijke initiatieven in de provincie Utrecht. Bibliotheek de tweede verdieping ziet ook een potentiële rol die is weggelegd voor bibliotheken. Burgerwetenschap gaat namelijk gepaard met technologie, slimme sensoren, data en software, en digitaal burgerschap is een belangrijk onderwerp op de agenda van de bibliotheek. Zo kwam deze informatieavond tot stand.

In een interactief programma kwamen verschillende mensen bijeen om meer te weten te komen over burgerwetenschap in het algemeen, en in het bijzonder de projecten van Samen Meten Utrecht. Zo werd meer verteld over de drie grote projecten van Samen Meten Utrecht in de provincie Utrecht:

Pientere Tuinen: Deelnemers ontvangen een slimme sensor en plaatsen deze in de grond in hun eigen tuin. De sensor meet bodemtemperatuur en bodemvochtigheid, en deze data is in te zien in een online dashboard. Op termijn ontvangt een deelnemer persoonlijke adviezen over hoe de eigen tuin te vergroenen.

Telraam: Deelnemers ontvangen een slimme sensor en plaatsen deze in het raam aan de straatkant. De sensor meet verkeersbewegingen en onderscheidt verschillende vormen van verkeer: voetgangers, tweewielers, auto’s en vrachtverkeer. De data is in te zien op een dashboard, en zo krijgt men inzicht in verkeersveiligheid en mobiliteit in de straat. 150 nieuwe sensoren worden verspreid in de provincie, opgeven kan via de projectpagina van Telraam.

Snuffelfiets: Deelnemers ontvangen een slimme sensor en bevestigen deze aan hun fiets. De sensor meet luchtkwaliteit tijdens het fietsen, o.a. fijnstof en temperatuur. Deze data is vervolgens online in te zien. Met Snuffelfiets krijg je inzicht in de luchtkwaliteit in jouw omgeving; wat zijn schone routes, en op welke dagen is het schoner dan andere?

 

Deelnemers aan het woord

Naast een informatief gedeelte was er een interactief gedeelte. Cor, deelnemer aan Telraam en Snuffelfiets, kreeg het woord om te vertellen over zijn persoonlijke ervaring met beide projecten. De inzichten die hij verworf over verkeer in zijn straat dankzij Telraam, en de actie die hij daarmee kon ondernemen. De inzichten over luchtkwaliteit van Snuffelfiets die hem hielpen om gezonde fietsroutes te kiezen.

Hieruit ontstonden direct interessante gesprekken tussen de verschillende deelnemers. Een aantal bezoekers meetten zelf al aan luchtkwaliteit met behulp van fijnstofmeters. Ook was er een politicus uit de gemeentepolitiek aanwezig die vanuit dat perspectief benieuwd was. Daarnaast waren er geinteresseerden van BiSC Utrecht, ondersteuningsorganisatie voor Bibliotheken in Utrecht.

 

Werkvorm

Als afsluiting werd gevraagd aan de deelnemers om antwoord te geven op een aantal vragen; hoe zien ze zichzelf, en wat piekt hun interesse?

    Download

    De algemene presentatie is hier te downloaden: Presentatie Burgerwetenschap & Samen Meten Utrecht – Informatieavond Bibliotheek Nieuwegein

     

    Samenwerking Bibliotheken

    Samen Meten Utrecht zou graag nauwer samenwerken met bibliotheken in de provincie Utrecht! Ben of ken jij iemand die ons in contact kan brengen met een bibliotheek in de provincie Utrecht? Laat het ons weten via info@samenmetenutrecht.nl

    Ander nieuws