Telraam

  1. Projecten
  2. smu
  3. Telraam

Wil je weten hoe druk het is in je straat? Hoeveel fietsers, voetgangers, auto’s en zwaardere voertuigen er dagelijks doorheen rijden? Wil je weten of auto’s zich wel aan de snelheid houden? Of ervaar je bepaalde verkeerssituaties waar je graag meer inzicht in krijgt? Met Telraam kun je het zelf meten!

Let op

Je hebt een geschikt raam nodig om te tellen. Dat betekent een raam op de eerste of tweede verdieping (niet begane grond), met volledig en vrij zicht op de weg, zonder hinder van bomen, struiken of lantaarnpalen. Hieronder lees je meer over de voorwaarden voor deelname.

Aanmelden in de stad Utrecht

In het Telraam project streven we naar geografische spreiding van de Telramen over de provincie Utrecht. In de stad Utrecht hangen al relatief veel Telramen. Om die reden woren niet alle aanmeldingen uit de stad Utrecht nog toegelaten. Dit geldt (nog) niet voor andere gemeenten in de provincie Utrecht.

Maak gebruik van het Telraam communicatiepakket

Denk je dat Telraam interessant is voor jouw buren? Of wil je mensen in jouw netwerk of gemeente informeren over Telraam? Dan kun je gebruik maken van het communicatiepakket, dat je hier kunt downloaden.

Wat houdt Telraam in?

Met Telraam helpen inwoners eenvoudig om verkeerstellingen te doen, in wijken, straten en buurten. En jij kunt meedoen! Hoe? Heel makkelijk! Via Telraam krijg je beschikking over een verkeersteller (het Telraam), die je eenvoudig plaatst op een raam met uitzicht op de straat. Het Telraam geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s, bestelbusjes en zwaarder verkeer. Zo krijg je inzicht in het verkeer in je straat, hoe het dagelijks varieert en hoe hard er bijvoorbeeld wordt gereden.

Als je meedoet maak je deel uit van het Telnetwerk van de provincie Utrecht dat in 2023 uitgroeit tot maar liefst 300 lokale meetpunten. Alle metingen zijn terug te vinden op www.telraam.net. Je wordt begeleid bij de installatie en we organiseren workshops waarin jij als verkeersteller meer te weten komt over de verzamelde metingen en de resultaten. Je kunt ook eigen analyses maken van het verkeer in je straat via de Telraam website.

,,Ik ben erg enthousiast over Telraam. De sensor geeft een goed beeld van het verkeer. Mijn bevindingen geef ik door aan de verkeerskundige die betrokken is bij de herinrichting van de wijk in het kader van Betere buurten.”

Joke, uit Nieuwegein

Wat gaan we meten?

Verkeerstellingen vinden vooral plaats bij hoofdwegen. Met de Telraamsensoren krijgen we juist meer inzicht in verkeersstromen in wijken en buurten. Deelname aan Telraam levert jouzelf interessante informatie op over de plek waar je woont. Maar ook onderzoekers en beleidsmakers kunnen veel hebben aan deze data. Met Telraam zijn allerlei interessante meetmomenten te bedenken, bijvoorbeeld de wekelijkse markt, nieuwe woningbouw of de opening van een supermarkt.
Sinds mei 2022 is er ook speciale aandacht naar doorgaande wegen in de wijken rondom de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Van juni 2022 tot begin 2024 vinden aan de brug onderhoudswerkzaamheden plaats die tot verkeershinder kunnen leiden. Zijn de effecten daarvan te merken in bijvoorbeeld Nieuwegein, Leidsche Rijn, IJsselstein, Montfoort, Lopik, Oudewater, Woerden, Bunnik, Maarssen of Houten(-Noord)? Dat wordt de centrale onderzoeksvraag.
Ook ‘gewone’ straten en ‘gewone’ periodes zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor de vergelijking tussen straten en wijken.
Kortom: iedereen in de provincie Utrecht kan zich aanmelden.

 

 

“Ik woon aan een fietsstraat waar veel autoverkeer over heen komt. Dankzij Telraam zie ik dat het nog veel drukker is met auto’s dan ik had verwacht. En een regendag springt er ook uit bijvoorbeeld. Veranderingen in de lokale situatie, zoals de verbouwing met tijdelijke sluiting van de supermarkt, signaleert de sensor gelijk!”

Cor, uit Houten

Wie kan deelnemen?

Enthousiast geworden? Elk type straat is in principe interessant; woonwijken, woonerven en doorgaande straten in een wijk en buurt. Er zijn een paar voorwaarden voor deelname:

  • Je hebt een ‘geschikt’ raam nodig om te tellen. Lees hieronder goed door wat dat inhoudt.
  • We vragen je om minimaal 1 jaar deel te nemen aan het Telraamnetwerk. We vinden dit belangrijk omdat metingen steeds interessanter en betrouwbaarder worden als je ze voor langere tijd doet. En bovendien wordt bijvoorbeeld verkeersbeleid gemaakt op basis van jaarcijfers.
  • De Telraamsensor krijg jij in bruikleen, dus we vragen je vanzelfsprekend om er netjes mee om te gaan.

Wanneer is jouw raam geschikt?

  • Je hebt een geschikt raam nodig om te tellen. Dat betekent een raam op de eerste of tweede verdieping (niet begane grond), met volledig en vrij zicht op de weg.
  • Soms belemmeren bomen, struiken of lantaarnpalen een vrij zicht op de weg. Dan is het niet altijd mogelijk mee te doen aan Telraam. Om te verduidelijken in welke situaties deelname aan Telraam niet mogelijk is, heeft Telraam dit document gemaakt. Neem dit goed door voor je je aanmeldt.
  • In het aanmeldformulier vragen wij jou om wat informatie en foto’s, zodat we goed kunnen beoordelen of jouw raam geschikt is.
  • Zorg dat je foto’s maakt vanuit het raam waar je de sensor wilt ophangen. Neem de foto loodrecht, vanuit vogelperspectief, gericht naar de straat. Zorg dat de foto scherp is en niet gemaakt is terwijl het donker is buiten. Alleen dan kunnen we de foto goed beoordelen. Bekijk hier ook de voorbeelden van bruikbare foto’s.

“Wat ik mooi vind aan Telraam dat is dat je met zo’n simpel apparaatje zoveel gegevens verzamelt! Ik woon aan een drukke weg. Je ziet mooi op welke momenten de drukte toeneemt en ook hoe enorm veel fietsers er dagelijks langskomen. Indrukwekkend!”

Mark, uit Utrecht

Tip!

Ben je geïnteresseerd om mee te doen maar heb je zelf geen geschikt raam? Misschien hebben de buren wel een goed zicht op de weg. Je kunt vragen of zij interesse hebben om mee te doen. Als je wilt kun je bijvoorbeeld deze flyer gebruiken!

Meld je aan!

  • Vul dit aanmeldformulier volledig in en lever de benodigde gegevens aan.
  • Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt. We kijken dan in de eerste plaats of de positie van jouw raam geschikt is om tellingen te doen. En daarnaast kijken we naar een goede spreiding van de sensoren over de provincie Utrecht.
  • Je krijgt van ons bericht of je mee kunt doen of niet.
  • Als je meedoet, kan je je sensor komen ophalen bij een van onze uitgiftepunten in de provincie. De installatie van de sensor is eenvoudig, maar natuurlijk zijn we beschikbaar voor technische vragen. 
  • Als je een tijdje op weg bent met tellen, kun je meedoen aan een tussentijdse data-workshop, waarin je onder andere uitleg krijgt hoe je zelf jouw data kunt analyseren en we kijken naar eerste resultaten.
  • Tussentijds houden we je regelmatig op de hoogte.
  • Als jouw sensor (tijdelijk) geen goede metingen meer doorgeeft, dan word je daarover geïnformeerd, zodat je even kunt kijken wat er aan de hand is. Meestal is het heel makkelijk en snel door jou zelf weer op te lossen. Zo ben je altijd up to date!
  • Als je niet geselecteerd wordt, kun je natuurlijk wel verder op de hoogte worden gehouden, als je dat wilt.

“Leuk initiatief om burgers mee te laten kijken bij verkeerstellingen. Meerwaarde van Telraam is dat ook fietsers geteld worden. Heel interessant om nu meer telramen in de wijk uit te gaan zetten!”

Gijs, uit Amersfoort

Privacy en andere belangrijke zaken om te weten

  • Telraam maakt gebruik van een camera. De camera is geplaatst op privé-terrein en gericht op de straat.
  • De camera filmt niet echt, in die zin dat er geen beelden worden opgeslagen. Technisch gezien gebeurt de verwerking als volgt. De camera maakt beelden in lage resolutie waardoor geen gezichten of nummerplaten worden herkend. De camera stuurt effectieve beelden van de straat naar een minicomputer (raspberry pi) verbonden aan de camera. In de mini-computer worden de beelden onmiddellijk verwerkt voor detectie van objecten. De mini-computer slaat alleen de volgende informatie over deze objecten op: grootte, snelheid en plaats van het object op het beeld (bovenaan/onderaan). De informatie over object-eigenschappen wordt doorgestuurd naar een centrale database voor een tweede verwerking waarbij object-eigenschappen vertaald worden naar type voertuigen.
  • Het Telraam is dus ontworpen enkel en alleen om tellingen te registreren. Beelden van de camera worden dus onmiddellijk omgezet in feitelijke datagegevens over passerende objecten. Alleen die data (de tellingen) worden geregistreerd en opgeslagen, de beelden niet. Door niemand zijn op welke wijze dan ook beelden te bekijken.
  • De tellingen zijn niet te herleiden naar een huisadres. Op de kaart via telraam.net zie je alleen (een deel) van de straat waar wordt gemeten, niet het specifieke huisadres.
  • Telraam is een initiatief uit België. Daar wordt al veelvuldig gemeten. Via de website van Telraam (www.telraam.net) vind je meer informatie, ervaringen, veelgestelde vragen en extra uitleg.

Infographics: Copyright www.telraam.net
Foto’s: Samen Meten Utrecht, in samenwerking met deelnemers van Telraam, foto ‘Mark uit Utrecht’ van Miranda Zeegers

Andere projecten

Pientere tuinen

Pientere tuinen

Doe ook mee met Pientere Tuinen! Voor een groener en gezonder Nederland.Verschillende onderzoeken tonen aan dat een groene tuin veel voordelen heeft. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Je...

Lees verder

Snuffelfiets

Snuffelfiets

Zo’n 500 snuffelfietsers verzamelen al fietsend data over luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.Wat is Snuffelfiets? Snuffelfiets is in 2018 opgezet door de provincie Utrecht. In het project fietsen 500 vrijwilligers met een sensor aan hun fiets. De sensor meet...

Lees verder

Zwerfafval

Zwerfafval

Zwerfafval meten met Camenai   Zwerfafval waar net is geveegd of op plekken waar de veegwagen niet komt. Bijgeplaatst afval en gedumpte koelkasten. In de openbare ruimte kom je soms van alles tegen. In de ‘Camenai’ pilot onderzoeken we of we met het gebruik...

Lees verder