Wil je weten hoe druk het is in je straat? Vanaf 30 mei zijn er weer nieuwe ‘Telramen’ beschikbaar.
Met dit kleine apparaatje op je raam worden automatisch fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtverkeer geteld. Op dit moment doen al 60 bewoners mee aan het Telraam netwerk in de provincie Utrecht. Vanaf 30 mei zijn nog eens 100 Telramen beschikbaar. Je hebt een geschikt raam nodig om te tellen. Dat betekent een raam op de eerste of tweede verdieping (niet begane grond), met volledig en vrij zicht op de weg, zonder hinder van bomen, struiken of lantaarnpalen. Aanmelden kan tot en met 15 mei.
Meten rondom Galecopperbrug
Speciale aandacht gaat ditmaal uit naar doorgaande wegen in de wijken rondom de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Van juni 2022 tot begin 2024 vinden aan de brug onderhoudswerkzaamheden plaats die tot verkeershinder kunnen leiden. Zijn de effecten daarvan te merken in bijvoorbeeld Nieuwegein, Leidsche Rijn, IJsselstein, Montfoort, Lopik, Oudewater, Woerden, Bunnik, Maarssen of Houten(Noord)? Dat wordt de centrale onderzoeksvraag.
Telraamnetwerk provincie Utrecht
Maar ook bewoners die elders wonen in de provincie, kunnen meedoen. Het einddoel is een Telraamnetwerk in alle gemeenten van de provincie Utrecht. Voorwaarde om mee te doen is een raam op de eerste of tweede verdieping met vrij uitzicht op de straat. De Telraamsensor moet een goed beeld van de weg kunnen krijgen, zonder bomen, struiken of lantaarnpalen die dit zicht belemmeren. Deelnemers krijgen het Telraam een jaar in bruikleen.
Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de projectpagina van Telraam. Aanmelden kan tot en met 15 mei. Daarna krijg je bericht of jouw raam geschikt is voor deelname. De startworkshop is op 30 mei.
Wil je eerst meer informatie? Op 9 mei organiseren we een online informatiebijeenkomst.
,,Wat ik mooi vind aan Telraam is dat ik met zo’n simpel apparaatje zoveel gegevens over mijn straat verzamel, indrukwekkend!”
,,Met Telraam zijn allerlei interessante meetmomenten te bedenken. Werkzaamheden aan de Galecopperbrug zou je goed in beeld kunnen brengen. Hoe gedragen automobilisten zich? En merken we daar iets van in de ‘gewone’ woonwijken in omringende gemeenten? Maar ook de wekelijkse markt, nieuwe woningbouw of de opening van een supermarkt zijn interessant om in kaart te brengen. En ook gewone straten en gewone periodes zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor de vergelijking tussen straten en wijken.”