Snuffelfiets

  1. Projecten
  2. smu
  3. Snuffelfiets

Zo’n 500 snuffelfietsers verzamelen al fietsend data over luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.

Wat is Snuffelfiets?

Snuffelfiets is in 2018 opgezet door de provincie Utrecht. In het project fietsen 500 vrijwilligers met een sensor aan hun fiets. De sensor meet onder andere fijnstof (PM2,5) en temperatuur. Zo worden al fietsend omgevingsfactoren gemeten en in beeld gebracht.

De verzamelde data worden (geanonimiseerd) gepresenteerd in actuele kaarten via het online open dashboard op de website van Snuffelfiets. Deelnemers zelf hebben ook toegang tot een persoonlijk portal, waar zij gedetailleerde informatie van hun routes kunnen vinden.

 

Waarom doen we dit?

Met de Snuffelfietssensor kunnen we interessante informatie in beeld brengen. De Snuffelfiets sensor meet fijnstof (PM2,5), temperatuur en bewegingen op het fietspad. Metingen rondom luchtkwaliteit en temperatuur worden normaal gesproken gedaan met vaste sensoren. Door het gebruik van mobiele sensoren krijgen we een veel breder inzicht in dergelijke omgevingsfactoren op verschillende plekken in de provincie Utrecht. We krijgen inzicht in schone fietsroutes en minder schone fietsroutes. En bovendien geven de data ook inzicht in de manier waarop fietsers zich door de omgeving bewegen, iets wat nog niet eerder goed in beeld is gebracht.

De provincie Utrecht wil inwoners een gezonde leefomgeving bieden en meer inzicht krijgen in wat daarvoor nodig is. Snuffelfiets draagt daaraan bij. Bovendien krijgen inwoners zelf meer inzicht in hun leefomgeving en kunnen ze op basis van deze informatie bijvoorbeeld kiezen om routes te nemen waar de luchtkwaliteit beter is.

l

Mee doen? Ruim 500 Snuffelfietsers gingen je al voor!

Iedereen in de provincie Utrecht kan deelnemen aan Snuffelfiets. Op dit moment zijn de meeste van de 500 sensoren uitgegeven. Wil je deelnemen aan Snuffelfiets? Er komen regelmatig sensoren beschikbaar, die we na controle en eventuele reparatie weer kunnen uitgeven aan nieuwe deelnemers. Stuur een e-mail naar info@samenmetenutrecht.nl voor de actuele mogelijkheden! 

Data dashboard

Alle data van Snuffelfiets zijn terug te vinden via het online en open datadashboard op de website van Snuffelfiets.

Wat leveren de data op?

In 2021 heeft het RIVM de eerste wetenschappelijke resultaten gepubliceerd over het Snuffelfiets project. Wat zijn de resultaten van anderhalf jaar meten?

  • Ruim 550 inwoners van de provincie Utrecht doen of deden als vrijwilliger mee.
  • In 2020 zijn er meer dan 20 miljoen metingen gedaan dankzij Snuffelfiets.
  • De fietsmetingen zijn een goede aanvulling op officiële metingen. De mobiele metingen waren, op wat uitzonderingen na, verrassend betrouwbaar volgens het RIVM. De fietsmetingen laten zien dat, als je maar genoeg meetresultaten hebt, ook goedkope fijnstofsensoren nuttige informatie kunnen leveren.
  • In de metingen is terug te zien dat het écht uitmaakt of je langs een drukke of juist een rustige weg fietst voor de blootstelling aan fijnstof. In binnensteden of langs provinciale wegen worden beduidend hogere concentraties gemeten waar fietsers aan worden blootgesteld. Deze informatie kan helpen bij het bepalen van schonere routes.

De Snuffelfiets data zijn geanalyseerd door het RIVM en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Environmental Research and Public Health.

Snuffelfietstochten om zelf te doen!

Hoe meer data we verzamelen, des te betrouwbaarder zijn de resultaten. Dus blijf vooral fietsen! De afgelopen tijd hebben Snuffelfietsers mooie fietsroutes uitgezet. De routes hebben een formeel start- en eindpunt maar zijn uiteraard op elk willekeurig punt op de route op te pikken.

Video’s Snuffelfiets

Snuffelfiets webinar 10 mei 2021
Over onderzoek naar de blootstelling aan uitlaatgassen op basis van Snuffelfietsdata en het doen van temperatuurmetingen met de Snuffelfietssensor.

Snuffelfiets event 23 januari 2021
Tijdens het Snuffelfiets event begin 2021 werden de resultaten en de lessons learned van het experiment Snuffelfiets gepresenteerd.

Gebruik van Snuffelfiets sensoren binnen het onderwijs – Snuffelfietsevent 23 januari 2021
Michiel van der Molen, docent luchtkwaliteit aan Wageningen University & Research (WUR) vertelt hoe de WUR Snuffelfietssensoren heeft ingezet in hun onderwijs.

Snuffelfietsdata en beleid – Snuffelfietsevent 23 januari 2021
Eric van Dijk (provincie Utrecht) en Korry Logger (provincie Gelderland) laten zien hoe de snuffelfietsdata worden gebruikt bij het vormgeven van mobiliteitsbeleid in de provincies.

Wat bepaalt je keuze voor een fietsroute? – Snuffelfietsevent 23 januari 2021
Masha Odijk, student civiele techniek aan de Universiteit Twente, vertelt over haar onderzoek naar routekeuzes die fietsers in de provincie Utrecht maken.

Een jaar luchtkwaliteit meten met sensoren: de opbrengsten – Snuffelfietsevent 23 januari 2021
Geeft meten met mobiele sensoren nieuwe informatie over de luchtkwaliteit? Geert Janssen (provincie Utrecht) en Joost Wesseling (RIVM) lichten de opbrengsten toe.

Inspiratiesessie Democrazy – Snuffelfietsevent 23 januari 2021
Ferenc van Damme deelt kennis en inspiratie over de snel veranderende wereld en nieuw samenspel tussen de publieke sector en de samenleving.

Snuffelfiets webinar – 2 juni 2020

Snuffelfietswebinar – 12 mei 2020

Podcast serie over Snuffelfiets

Data en ethiek 1

In deze aflevering vertelt Ivonne Jansen-Dings over data en citizen science (burgerwetenschap) en waarom deze ontwikkeling zo belangrijk is voor een gezonde democratie.

Beluister de podcast

Data en ethiek 2

In deze aflevering buigt Rob Peters zich over de vraag: hoe ga je om met de data die je verzamelt en welke ethische kwesties spelen er op de achtergrond mee?

Beluister de podcast

Innovatie

Hoogleraar Albert Meijer laat zijn licht schijnen over wat er nodig is om ruimte te geven aan innovatie. Stephen van Aken en Christa Docter vertellen hoe dat bij de provincie Utrecht gaat.

Beluister de podcast

Resultaten (vodcast)

Joost Wesseling (RIVM), Wouter Hendrickx (RIVM), Geert Janssen (provincie Utrecht), Claar Schouwenaar (provincie Utrecht) en Maaike Huitema (provincie Utrecht) bespreken de resultaten van 1,5 jaar Snuffelfiets.

Bekijk de video

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in luchtkwaliteit. Er is veel informatie over te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op:

Andere projecten

Pientere tuinen

Pientere tuinen

Doe ook mee met Pientere Tuinen! Voor een groener en gezonder Nederland.Verschillende onderzoeken tonen aan dat een groene tuin veel voordelen heeft. Groen maakt gelukkig, filtert de lucht, zorgt voor verkoeling op warme dagen en voor een grotere biodiversiteit. Je...

Lees verder

Telraam

Telraam

Wil je weten hoe druk het is in je straat? Hoeveel fietsers, voetgangers, auto's en zwaardere voertuigen er dagelijks doorheen rijden? Wil je weten of auto's zich wel aan de snelheid houden? Of ervaar je bepaalde verkeerssituaties waar je graag meer inzicht in...

Lees verder

Zwerfafval

Zwerfafval

Zwerfafval meten met Camenai   Zwerfafval waar net is geveegd of op plekken waar de veegwagen niet komt. Bijgeplaatst afval en gedumpte koelkasten. In de openbare ruimte kom je soms van alles tegen. In de ‘Camenai’ pilot onderzoeken we of we met het gebruik...

Lees verder